Fier gaat NOC*NSF helpen met #MeToo in de sportwereld

06 nov 2018 - 19:08

Sportkoepel NOC*NSF wil seksuele intimidatie of misbruik in de sport aanpakken. Expertise- en behandelcentrum Fier Fryslân zullen daarbij een rol spelen in chatsessies. NOC*NSF heeft Fier gevraagd om slachtoffers te helpen.

Dat is dinsdagmiddag bekendgemaakt op een congres in Den Haag. Sporters die zijn misbruikt, kunnen chatten met medewerkers van Fier. Dat is anoniem en de drempel om hulp te vragen is dan veel lager. Beleidsmedewerker Gerda de Groot van Fier: "NOC*NSF heeft vertrouwenspersonen. Die zijn expert op het gebied van sport en zijn betrouwbaar. Maar Fier heeft al sinds 2009 een chat en soms is dat gemakkelijker."

Het probleem is groot: uit een rapport bleek dat een op de acht sporters te maken heeft met 'grensoverschrijdend gedrag'. En het wordt niet altijd gemeld: "Mensen schamen zich vaak, dat maakt het ingewikkeld", legt De Groot uit. "En in de sport is het nog ingewikkelder, want je bent afhankelijk van je coach. Als die het heeft gedaan, dan is het lastig. Maar ook als je door medesporters bent misbruikt, is het heel moeilijk om te vertellen dat iemand van jouw team het heeft gedaan."

Fier-direkteur Anke van Dijke en Gerard Dielessen, algemien direkteur NOC*NSF - Foto: Fier

Verhaal kwijt

Fier krijgt nu ook wel eens sporters in de chat die willen praten over misbruik. "Ze weten dan vaak niet wat ze ermee moeten doen en ze durven er niet over te praten." Mogelijk krijgt Fier het nu veel drukker. "Dat zou best kunnen", vertelt De Groot. "Ik hoop het van harte, want dat betekent dat die mensen hun verhaal kwijt kunnen."

Als mensen hun verhaal hebben gedaan bij Fier, wat is dan de vervolgstap? "Bij ons zijn ze anoniem, ze zullen dus niet weten dat ze bekend zijn. We erkennen hun verhaal en praten er met hen over. We leggen uit dat het niet hoort en dat er mogelijkheden zijn om er weer uit te komen. Dan motiveren we ze om contact te leggen met vertrouwenspersonen van NOC*NSF. Zij weten de weg om ze te helpen. Wij kijken dus met de slachtoffers mee naar welke hulp ze nodig hebben om de gevolgen te verwerken."

Aangifte doen

Aangifte doen is ook belangrijk, zegt De Groot. "Want we willen niet alleen slachtoffers helpen, maar het is ook de bedoeling dat de plegers worden berecht. Aangifte helpt, dus daar zullen we de slachtoffers toe motiveren."

Ook chatten met Fier? Dan moet je hier zijn.

(advertinsje)
(advertinsje)