Tempel van Ids in slechte staat: wat moet er gebeuren?

06 nov 2018 - 16:31

De tempel van Ids, het kunstwerk op de dijk bij Marrum, verkeert in slechte staat. Het kunstwerk is in 1993 geplaatst na de aanleg van 66 kilometer zeedijk.

De Timpel fan Ids - Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Sinds die tijd is het kunstwerk nauwelijks bijgehouden. Volgens kunstenaar Ids Willemsma is onderhoud hoognodig. Als er niets aan de tempel wordt gedaan, is er over een paar jaar niets meer van over.

"Ik kom hier weleens met de fiets langs, dan kijk ik even. Deze zomer was ik hier ook even, maar ik zie nu pas hoe erg het is", vertelt Willemsma. "Kijk dan, overal zit roest! Als hier niets aan wordt gedaan, kan dit binnen een paar jaar allemaal instorten." Boven op het stalen kunstwerk ligt een deel van de oude dijk, meer dan een ton aan klei en zand.

Willemsma vindt het jammer wat er met zijn kunstwerk gebeurt: "Ik snap niet dat ze dit niet eerder hebben aangepakt." Hij doelt op Wetterskip Fryslân, dat volgens hem eigenaar van het kunstwerk is. In 1993 maakte hij het kunstwerk in opdracht van Zeewerend Waterschap, zoals de organisatie heette voor een aantal fusies. "Ik weet niet wat de plannen van het Wetterskip zijn. Misschien vinden ze het wel niets en willen ze er op deze manier vanaf."

Het bestuur van Wetterskip Fryslân heeft toegezegd uit te zoeken wat de staat van het kunstwerk is en wie verantwoordelijk is voor het onderhoud.

Timpel fan Ids yn minne steat

Trefwoorden: 
Ids Willemsma Marrum tempel
(Advertentie)
(Advertentie)