Componist Jacob de Haan geëerd met twee Buma-awards

06 nov 2018 - 11:15

Hij heeft in zijn carrière al meer dan honderd werken voor koor, harmonieorkest en fanfare geschreven, en krijgt voor dat volledige oeuvre nu de Buma Blaasmuziek Award 2018. Jacob de Haan uit Heerenveen is op dit moment zelfs de meest gespeelde componist van Nederland. Zijn compositie 'Concerto d'Amore' is op Youtube in verschillende uitvoeringen al miljoenen keren bekeken.

Foto: Omrop Fryslân

Veel composities van De Haan zijn het resultaat van speciale opdrachten van instanties en orkesten. Zo moest hij kortgeleden nog een stuk schrijven voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Dit is het werk 'Grutsk' geworden. Het werk van De Haan wordt door een breed publiek gewaardeerd. Dit zou komen door de toegankelijkheid van de melodieën en de harmonieën.

Jacob de Haan wint de Buma Blaasmuzyk Award

Beroemd buiten Fryslân

Het werk van De Haan valt ook de landelijke media op, zo was hij kortgeleden nog te gast bij de talkshow RTL Late Night met Twan Huys. De Friese componist heeft naast de Buma Blaasmuziek Award ook de Buma Classical Award gewonnen. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat een componist beide prijzen tegelijkertijd mee naar huis mocht nemen.

De Buma Blaasmuziek Award wordt ieder jaar uitgereikt aan een componist die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de blaasmuziek in Nederland en daarbuiten. De selectie en voordracht van de kandidaten wordt gedaan in overleg met het Repertoire Informatie Centrum. Jacob de Haan krijgt zijn prijzen in december uitgereikt bij het Fanfare Repertoire Festival 2018 in Ede.

Trefwoorden: 
muziek hafabra Jacob de Haan
(advertinsje)
(advertinsje)