Waarom is het Biocentrum in Oosterwolde zo bijzonder?

06 nov 2018 - 11:01

De bouw van het Biocentrum in Oosterwolde is over een paar weken klaar. Het project is bijzonder, omdat er veel wordt gewerkt met circulaire materialen en het centrum volledig energieneutraal is.

Zo bestaat de isolatie uit fijngemalen spijkerbroeken en papierpulp en is het beton in de vloer voor een groot deel gemaakt met olifantsgras. De kozijnen zijn van Accoya, een speciale houtsoort die niet geschilderd hoeft te worden.

Volgens directeur Jacob Koopmans van bouwbedrijf Buiteveld trekt het gebouw, waarvan de bouw in mei is begonnen, vanwege zijn unieke karakter veel aandacht. Niet alleen in de bouwwereld, maar ook daarbuiten. Buiteveld heeft daar veel van geleerd en zal een deel van de materialen in de toekomst ook bij andere projecten gebruiken.

Jacob Koopmans (l) en Rob van der Hoek fan boubedriuw Buiteveld by it Biosintrum. - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Hout uit Nieuw-Zeeland

Wel denkt Koopmans dat het nog wel even zal duren voordat circulair bouwen op deze manier de norm wordt. Daarvoor is het vaak nog te lastig om aan goede materialen te komen. De spijkerbroeken zijn bijvoorbeeld bij een Frans bedrijf verwerkt. En het hout voor de kozijnen komt uit Nieuw-Zeeland.

Voor scholen en ondernemers

Het gebouw is eigendom van de gemeente Ooststellingwerf en de provincie. Het centrum is bedoeld voor scholen en ondernemers. De initiatiefnemers hopen op deze manier jongeren voor de gemeente te behouden.

Volgend jaar februari moet het Biocentrum opengaan. Een speciaal hiervoor in het leven geroepen stichting krijgt het dan in eigendom en zal het ook beheren. Het project kost dik 3,5 miljoen euro.

(advertinsje)
(advertinsje)