Partijen Noardeast-Fryslân zijn tegen gaswinning, maar voor windmolens

06 nov 2018 - 07:14

De gaswinning was maandagavond het centrale thema op het grote verkiezingsdebat voor Noardeast-Fryslân in Ternaard. Dorpshuis Tunawerth was afgeladen vol toen negen lijsttrekkers debatteerden over de plannen om bij het dorp gas te winnen. Veel inwoners van Ternaard zijn tegen die gaswinning en vragen van de politieke partijen een duidelijk standpunt.

Jouke Douwe de Vries (rjochts) yn de bat mei Jelle Boerema (VVD) - Foto: Omrop Fryslân

De meeste partijen zijn tegen op die gaswinning, maar willen tegelijkertijd wel in gesprek blijven met het Rijk in het zogenaamde 'omgevingsproces'. "Het CDA is tegen het aanboren van de gasbel bij Ternaard, maar we hebben het niet alleen voor het zeggen, en dat is het lastige", zei lijsttrekker Lieuwe Sytsma.

Jouke Douwe de Vries van SIN vindt dat maar een slap standpunt. Hij vindt dat de gemeente meteen uit het omgevingsproces moet stappen. "Meewerken aan het omgevingsproces betekent dat je meewerkt aan gaswinning. We moeten juist een duidelijk protest laten horen."

Jelle Boerema van de VVD vindt op zijn beurt het verhaal van De Vries weer "te makkelijk". "Als gemeente gaan we daar niet over. We moeten natuurlijk wel van het gas af, maar zover zijn we nu nog niet."

Doarpshûs Tunawerth yn Ternaard siet fol by it ferkiezingsdebat - Foto: Omrop Fryslân

Nieuwe windmolens dan?

De meeste aanwezigen in het volle dorpshuis lieten weten dat ze graag meer ruimte willen voor het plaatsen van nieuwe windmolens. De meeste kandidaat-raadsleden willen die ruimte ook wel geven, zolang de molens maar niet "te massaal of te hoog" worden.

Grote uitzondering was de FNP. "Wij zijn tegen windmolens op het land, maar voor windmolens op zee", zei lijsttrekker Bert Koonstra. De partij neemt daarmee een heel ander standpunt in dan het CDA, nu nog de coalitiepartner van de FNP in Dongeradeel en Ferwerderadiel.

Wordt dat geen probleem bij de college-onderhandelingen na de verkiezingen? "De FNP is tegen windmolens, maar de ledenvergadering van de FNP-afdeling Noardeast-Fryslân heeft het laatste woord", zei Koonstra erover.

Luister naar lijsttrekkers Sytsma (CDA), De Vries (SIN) en Koonstra (FNP)

De herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân zijn op 21 november. In Ternaard was maandag de eerste van vier debatten. Er komen ook nog debatten in Kollum (12 november), in Burdaard (16 november) en het slotdebat is in Dokkum (19 november).

(advertinsje)
(advertinsje)