Verkiezingsstrijd in Noardeast-Fryslân over gaswinning en oudejaarstradities

Over 16 dagen mogen de inwoners van Dongeradeel, Ferwerderadeel en Kollumerland naar de stembus om de eerste gemeenteraad van Noardeast-Fryslân te kiezen. Maandagavond is het eerste van vier grote verkiezingsdebatten die mede door de gemeente worden georganiseerd in het dorpshuis van Ternaard. Het debat in Ternaard staat gedeeltelijk in het teken van de gaswinning die de NAM bij het dorp wil doorvoeren.
de njoggen listlûkers fan de weryndielingsferkiezings yn Noardeast-Fryslân © Omrop Fryslân
Voor de 9 deelnemende partijen is het debat in Ternaard het moment om zich duidelijk uit te spreken over de gaswinning. In het dorp Ternaard is er veel verzet tegen het winnen van gas. De overheid heeft daar iets nieuws op bedacht: een zogenoemd 'omgevingsproces' moet dorp en omgeving laten meepraten over de voorwaarden van gaswinning, waarbij van tevoren goede afspraken worden gemaakt over het vergoeden van schade.

Kan gemeente gaswinning tegenhouden?

Het dorp kan ook wensen inbrengen in dat proces. Een mogelijke uitkomst van het proces kan ook geen gaswinning zijn, maar er zijn in Ternaard niet veel mensen die dat geloven. De grote vraag is nu: kan en wil de nieuwe gemeenteraad de gaswinning bij Ternaard ook tegenhouden?
Er doen negen partijen mee in Noardeast-Fryslân. Het gaat om de landelijke politieke partijen CDA, ChristenUnie, PvdA en VVD, en verder de FNP en de plaatselijke politieke formaties Gemeentebelangen, SIN, de Eerste Lokale Partij-Noardeast-Fryslân (ELP) en de Waddenpartij.

Discussie op sociale media

Op sociale media vliegen een aantal partijen elkaar al aardig in de haren. Op dit moment is er op Facebook een fikse discussie tussen de FNP en de ELP. Het gaat om de plaatselijke tradities met oud en nieuw. De Eerste Lokale Partij zegt dat de bestuurders van nu die tradities verder aan banden leggen. FNP'er Aant-Jelle Soepboer voelt zich in die discussie persoonlijk aangevallen door de ELP.
De discussie tussen FNP en ELP is slechts een klein voorbeeldje, want verschillende partijen zijn erg druk bezig met vlogs, filmpjes en selfies. De gemeente doet er ook aan mee. Die is druk bezig met een campagne om mensen op te roepen om naar de stembus te gaan, want bij herindelingsverkiezingen is de opkomst vaak laag.
Ook het CDA is erg druk met sociale media. Wethouder Esther Hanemaaijer van - nu nog - Dongeradeel, was vorige week druk aan het vloggen en selfies aan het maken met partijleider Sybrand Buma, toen die even in Dokkum was. De partij SIN heeft zelfs een campagnelied opgenomen op de manier van 'Zoutelande' met als titel - natuurlijk - Noardeast-Fryslân.
Esther Hanemaaijer oan it floggen mei partijlieder Sybrand Buma © Omrop Fryslân
De uitslag is bij de herindelingsverkiezingen erg moeilijk te voorspellen. In de drie oude gemeentes is het CDA verreweg de grootste partij. De kans is daarom reëel dat deze partij wederom als grootste uit de bus komt. De FNP is traditioneel ook aardig sterk in Noardeast-Fryslân, maar partijen als PvdA en VVD zijn dat weer veel minder.

Grote uitdagingen

De PvdA is trouwens de enige partij met een vrouwelijke lijsttrekker: Gryte Schaafstal. Zij komt uit Kollumerland en is daar ook goed bekend. Haar grote uitdaging is om ook kiezers te trekken in Dongeradeel en Ferwerderadeel. De VVD heeft hetzelfde probleem: wethouder Jelle Boerema uit Munnekezijl is lijsttrekker. Hij is bekend in Kollumerland, maar de VVD krijgt traditioneel in Dongeradeel en Ferwerderadeel slechts een paar stemmen. En dan komen natuurlijk de vier concurrerende partijen in beeld.

Nog drie debatten

De verkiezingsstrijd gaat nog wel even verder in Noardeast-Fryslân. Na vanavond zijn er nog debatten in Kollum op 12 november, en in Birdaard op 16 november.
Op 19 november is het slotdebat in de Dokkumer IJsherberg. Het is op dit moment nog niet duidelijk of ELP daar wel aan gaat meedoet. Die partij heeft principiële bezwaren tegen een politiek debat in een kerkelijk gebouw en gaat daarom pas later besluiten of ze wel of niet meedoen aan dat slotdebat.
Verslaggever Onno Falkena over het debat in Ternaard
Onno Falkena gaat ook live verslag doen van het debat op Twitter. Dat is hieronder te volgen. Het debat gaat van start om 20.00 uur.