Wetsus ontwikkelt methode om fosfaat uit het water te filteren

05 nov 2018 - 11:22

Fosfaat uit water zuiveren om algengroei tegen te gaan. Dat is de kern van NaFRAd, een uitvinding van wateronderzoeksinstituut Wetsus in Leeuwarden. Wetsus doet mee aan een belangrijke prijsvraag in de Amerikaanse staat Florida, waar met deze watertechnologie 10 miljoen dollar gewonnen kan worden.

Wetsus yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Berjocht Fosfaatprojekt Wetsus

Bijzondere combinatie

De aanpak van Wetsus is gebaseerd op twee methodes: filtering van fosfaat en binding van fosfaat. Op deze manier wordt niet alleen fosfaat uit het water gehaald, maar wordt ook kunstmest geproduceerd, dat weer gebruikt kan worden op het land.

Friese finalist

Wetsus heeft de eerste drie ronden van de prijsvraag gewonnen en doet nu nog met drie andere partijen mee aan de finale. De George Barley Prize, zoals de prijsvraag heet, is uitgeschreven om het fosfaatprobleem in het moerasgebied The Everglades in Florida op te lossen.

Uitvinding met potentie

Projectleider Leon Korving ziet grote potentie in de uitvinding, die volgens hem een belangrijke rol kan spelen bij het oplossen van het algenprobleem in oppervlaktewater over de gehele wereld.

Projectleider Leon Korving

(Advertentie)
(Advertentie)