Schulting rijdt soeverein naar goud op 1000 meter

05 nov 2018 - 00:05

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft een gouden medaille gewonnen op de 1000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary. In de finale was ze oppermachtig.

Foto: ANP

Met nog vier ronden te gaan versnelde Schulting. Ze zag dat de Chinese Han achter haar viel. De Russische Prosvinova en de Franse Pierron werden tweede en derde, op grote achterstand.

Zaterdag pakte Schulting ook de winst op de 1500 meter. Daar moest toen wel een fotofinish aan te pas komen.

De wereldbeker in Calgary is de eerste internationale wedstrijd van dit seizoen.

'Fryslân' wint zilver bij mixed relay

Bij de 'mixed relay' is Nederland tweede geworden. De hele ploeg was Fries: behalve Schulting stonden ook Rianne de Vries, Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma op het ijs.

Het was voor het eerst dat dit onderdeel - met mannen en vrouwen in één ploeg - in een wereldbekerwedstrijd verreden werd. In 2022 staat het op het programma van de Olympische Spelen in Peking. China werd eerste, en achter Nederland werd Zuid-Korea derde.

Knegt mist opnieuw individuele finale

Sjinkie Knegt ging in de kwartfinale van de 500 meter onderuit. Een eenzijdig ongeluk: "Te weinig ontspanning met mijn schoenen op het ijs", zei Knegt daarover. "Maar het gaat wel goed, beter dan ik dacht." Zaterdag haalde Knegt de finale ook al niet. Toen werd hij gediskwalificeerd.

Itzhak de Laat haalde op de 1000 meter de B-finale. Daarin werd hij laatste. Rianne de Vries werd uitgeschakeld in de kwartfinales van de 500 meter.

(Advertentie)
(Advertentie)