Gouden Epke draagt overwinnig op aan zoon: "Deze is voor Bert"

03 nov 2018 - 19:49

"Deze is voor Bert." Dat zei turner Epke Zonderland nadat hij voor de derde keer in zijn carrière wereldkampioen werd op de rekstok. Zo draagt hij de overwinning op aan zijn zoon Bert Eize. Die is exact drie weken geleden geboren.

Epke Zonderland nei syn gouden oefening yn Doha - Foto: ANP

"Ik mis hem heel erg natuurlijk, maar als je dit kunt bereiken, is het de moeite zeker waard geweest. Ik heb heel wat moeten opofferen."

Zonderland turnde op het wereldkampioenschap in Doha een van zijn beste oefeningen ooit. "Wat een topoefening was dit! Maar het was ook wel moeilijk. Ik was behoorlijk zenuwachtig. Dat ben ik altijd. Tijdens de training ging het wel goed, maar je moet het nog wel waarmaken", zei de Lemster tegen de NOS.

Wachten was spannend

Het was niet meteen na de oefening duidelijk dat Zonderland de beste was. Bijna alle andere turners kwamen na hem aan de beurt. Vooral de Japanner Kohei Uchimura was een bedreiging.

"Ik wist dat het lastig zou worden om mij nog voorbij te gaan. Maar Uchimura had het wel gekund. Het was nog wel spannend." De eindscore van Zonderland was 0.300 punten hoger dan die van de Japanner.

Epke Zonderland

Voor Zonderland is het de eerste wereldtitel sinds 2014. "Heerlijk. Dit is echt top!"

Felicitaties van Mark Rutte

Nadat hij de telefonische felicitaties had gekregen van premier Rutte - die in de auto zat, en zelf de oefening niet had gezien, maar was gebeld door zijn zus - vertelde Zonderland hoe bijzonder dit jaar voor hem is verlopen. "Er is echt niks misgegaan." Zonderland is dit jaar dokter geworden, en drie weken geleden is zijn zoon geboren.

"Er is niets mooier dan wereldkampioen zijn, zegt Zonderland. "Ik heb wel getwijfeld, toen het minder ging, of ik dit niveau nog wel aankon. Maar bij het EK in Glasgow voelde het wel goed." Daar werd Zonderland tweede. "En nu heb ik het idee dat ik nog wel kan groeien na de Spelen in Tokio."

Zonderland had verwacht dat hij wat meer energie zou krijgen, nu hij vader is geworden. Hij kon de oefening goed aan, maar wou daarna "zo snel mogelijk" naar huis.

Trefwoorden: 
WK Epke Zonderland turnen
(Advertentie)
(Advertentie)