Eis: 8 jaar cel en tbs voor doodslag Ursel Sprott in Leeuwarden

Tegen de Leeuwarder, die verdacht wordt van het om het leven brengen van Ursel Sprott vorig jaar oktober, is vrijdag in de Leeuwarder rechtbank 8 jaar cel met tbs geëist. Volgens het Openbaar Ministerie kan het niet anders dan dat de 39-jarige verdachte de dader is. Hij is door meerdere getuigen gezien en ook camerabeelden wijzen in de richting van de man. Moord kan niet worden bewezen, doodslag wel.
Eask: 8 jier sel en tbs foar deaslach Ursel Sprott yn Ljouwert
Zelf ontkent hij de 35-jarige Sprott te hebben doodgestoken. Hij zegt dat iemand anders het heeft gedaan. Officier van justitie Roelof de Graaf vertelde vrijdag dat de politie ook andere mogelijke verdachten ("man met hond") heeft opgespoord en gehoord. "Maar die vielen allemaal af. Deze man voor u heeft het gedaan."

"Ik ga je vermoorden"

Een van de getuigen hoorde dat de verdachte en slachtoffer kort voor het neersteken ruzie hadden. "Ik zei toch dat ik je ga vermoorden", vangt de getuige op. Ook 's middags heeft de verdachte zulke termen gebruikt toen beide mannen een geschil hadden over de kwaliteit van de geleverde drugs. "Je verkoopt troep, rattengif. Ik ga je vermoorden." Volgens De Graaf is dat het motief geweest van de verdachte.
© Kappers Media
Het om het leven brengen van Sprott kun je niet los zien van de verschillende stoornissen van de verdachte, meent De Graaf. Daarbij valt te denken aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een verslavingsstoornis. "Dit kan zo weer gebeuren en daarom eis ik ook tbs met dwangverpleging om de samenleving te beschermen." Volgens De Graaf "zijn de veiligheidsgevoelens in de samenleving aangetast en de Leeuwarder bevolking was geschokt".

Gevonden, maar niet omgebracht

De verdachte zegt dat hij het slachtoffer heeft gevonden en niet omgebracht, maar justitie gelooft dat niet. "Het is gek dat je wegvlucht als je een zwaar gewond persoon aantreft op straat", zegt de officier van justitie. Volgens De Graaf kan moord niet worden bewezen, maar doodslag wel.

Advocaat: geen direct bewijs

Advocaat Teade Bruinsma van de verdachte zegt dat er geen direct bewijs is. "Geen enkele getuige heeft gehoord dat er is gestoken. Ook de getuigen die zeggen de verdachte met zijn hond te hebben gezien, komen met verschillende verklaringen."
De verdachte heeft zichzelf gemeld. "Hij heeft altijd meegewerkt aan het onderzoek." Bovendien, zegt Bruinsma, is er geen wapen aangetroffen bij de verdachte. "Waar is dat mes dan gebleven? Het is nergens gevonden."
De verdachte is volgens hem een "voor de hand liggende verdachte. Voor de politie is hij te mooi om waar te zijn. Het strafrechtelijk onderzoek is vernauwd.". Bruinsma eist vrijspraak.