Vliegbasis Leeuwarden moet veel eerder eigen spuitcabine krijgen

01 nov 2018 - 14:20

Het is onbestaanbaar dat het twee jaar moet duren voordat de vliegbasis in Leeuwarden een eigen spuitcabine krijgt voor het verven van de vliegtuigen. GroenLinks Tweede Kamerlid Isabelle Diks vindt dat. Ze wil opheldering over waarom zoiets zo lang moet duren.

Foto: ANP

De oude spuitcabine van de Leeuwarder vliegbasis is dicht. Die voldoet niet aan de eisen. Zo kan er niet veilig worden gewerkt met verf waar Chroom-6 inzit. Die verf is schadelijk voor de gezondheid van de medewerkers. Als je het inademt, kan het kanker veroorzaken.

Kamer in gesprek met betrokkenen

In de Tweede Kamer praat de vaste Kamercommissie van Defensie donderdag over het gebruik van Chroom-6. De verf met de chroomverbinding voorkomt roest bij vervoermiddelen en vliegtuigen. In een rondetafelgesprek worden slachtoffers en andere betrokkenen gehoord.

Vanaf 2014 kwamen er steeds meer klachten binnen van (oud-)medewerkers van Defensie die gezondheidsproblemen hebben. Een jaar later is een groot onderzoek gestart, met als doel uit te vinden wat de schadelijke gevolgen zijn van het werken met die soort verf.

Foto: ANP

In jaren 70 al duidelijk dat Chroom-6 gevaarlijk is

Duidelijk werd dat in de jaren 70 al bekend was dat in dat soort verf stoffen zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Medewerkers en andere arbodiensten zijn daar niet over geïnformeerd door Defensie, terwijl het wel in een aantal interne documenten werd genoemd.

Tot halverwege de jaren 90 waren de werkplekken niet veilig. Defensie heeft al toegegeven dat ze daar zijn tekortgeschoten en heeft excuses aangeboden.

Er zijn niet meteen alternatieven, zo stelt Defensie. Toch wordt daar aan getwijfeld. Zo zouden landen als België en Noorwegen al verf gebruiken zonder de gevaarlijke Chroomverbinding.

Diks wil Defensie onder toezicht plaatsen

Door alle problemen op het gebied van veiligheid stelt Diks voor Defensie onder toezicht te stellen. Er zijn volgens haar te veel zaken verkeerd gegaan de afgelopen tijd: "Kijk naar de ratten in de kazerne bijvoorbeeld. Of de winterkleding. Er gaat gewoon veel fout."

Medewerkers van Defensie zijn boos. Zij laten via onder andere Twitter weten dat dit nu precies het gevolg is van 30 jaar lang bezuinigen.

(Advertentie)
(Advertentie)