Toeristen weten Leeuwarden in 2018 goed te vinden, flink meer bezoekers

01 nov 2018 - 12:06

Door Wendy Kennedy

Het viel natuurlijk te verwachten in dit Culturele Hoofdstadjaar, maar de VVV Leeuwarden draait recordcijfers. Er zijn dit jaar 85.000 mensen bij de VVV binnengekomen met vragen, vorig jaar waren dat er 40.000. En dan is het jaar nog niet eens voorbij.

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Verder is er ook nog een informatiepunt van Culturele Hoofdstad zelf, bij het station naast de fontein. Daar houden ze de cijfers niet heel nauwkeurig bij. "De schatting is ongeveer 80 procent van wat er aan bezoekers bij de VVV komt", laat woordvoerder Johannes Keekstra weten. Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad heeft als doel in 2018 vier miljoen bezoeken op te leveren. In de loop van volgend jaar moet duidelijk worden of dit getal is gehaald of niet. Om alvast een beetje indruk te krijgen, polste Omrop Fryslân een aantal toeristische ondernemers over hoe dit jaar voor hen is verlopen.

Overal grote drukte

Bij de Oldehove gaat het super. Vorig jaar beklommen nog 28.000 mensen de 'Leeuwarder toren van Pisa', dit jaar waren dat er ruim 65.000. Afgelopen weekend was de toren voor het laatst open dit seizoen en dat was een topweekend. Op zaterdag was de Oldehove ook 's avonds open in verband met de Nacht van de Nacht. Zo'n 700 mensen bezochten de toren in het donker.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Ook het toeristentreintje doet goede zaken. Het treintje rijdt sinds halverwege 2017, toen nam het nog zo'n 1.500 mensen mee. Dit jaar zitten ze boven de 11.000. Eigenaar Jelle Visser laat weten zeker door te gaan volgend jaar. "Ik hoorde een mooi verhaal van een vrouw uit Eindhoven. Haar buurvrouw raadde haar aan om eens naar Leeuwarden te gaan en dat het treintje het leukste van alles was."

Deur op slot

Bij het Beerenburger Museum in Leeuwarden gaat soms de deur op slot, zo druk is het. "Dan zetten we een bordje buiten met daarop de tijd waarop we weer open gaan", vertelt Jan Thies van het museum. Het trok vorig jaar 10.000 bezoekers en dit jaar zitten ze al op 22.000, met nog even te gaan. Ook toeristenwinkel Priuw heeft het druk. Eigenares Hielkje van der Molen heeft nauwelijks een dag vrij gehad dit jaar. Vooral de proeverij van Friese streekproducten doet het goed. Vorig jaar waren er 200 belangstellenden en dit jaar zijn dat er al 900.

Pramen altijd vol

Volgens Max van der Velde van de Stichting Praamvaren zaten hun vier pramen bijna altijd vol. Vorig jaar hadden ze 23.000 vaargasten - dat vonden ze al veel - dit jaar maar liefst 60.000. "Op een zondag stond een keer een rij van 50 mensen een kwartier voor openingstijd bij boekhandel Van der Velde, waar de kaartjes worden verkocht. Het is ongelofelijk", aldus Van der Velde. "Natuurlijk is het druk door Culturele Hoofdstad. Maar ook andere zaken als het mooie weer en dat Friesland hoog staat in de Lonely Planet-lijst hebben Leeuwarden goed gedaan."

Toekomst

De directeur van VVV Leeuwarden, Rinske van der Meulen, verwacht ook volgend jaar veel drukte. "Het wordt niet zo druk als 2018, maar zeker wel drukker dan 2017. Ik denk dat Leeuwarden zich goed op de kaart heeft gezet." Verder valt er nog veel te winnen, vindt ze. Zo zijn de binnengekomen mails en telefoontjes dit jaar niet geteld. "Dat is een leermoment voor de toekomst", aldus Van der Meulen. Ook zou er nog veel meer informatie over de toeristen kunnen worden achterhaald. "Zo kunnen we nog beter inspelen op waar ze behoefte aan hebben."

ReOpening

Het Culturele Hoofdstadjaar is nog niet helemaal voorbij. Deze maand november bruist Leeuwarden cultureel gezien nog eenmaal met allemaal activiteiten: de zogeheten ReOpening. Op 24 november wordt in De Harmonie het stokje officieel overgedragen aan de steden Plovdiv (Bulgarije) en Matera (Italië) en op zondag 25 november is er nog een feest bij de Oldehove.

(advertinsje)
(advertinsje)