Froulju fan Fryslân: boswachter Anke van Vlieland

01 nov 2018 - 08:09

Er staan heel wat standbeelden in Friesland, maar wel veel meer van mannen dan van vrouwen. Tijd voor een inhaalslag! In het programma Froulju fan Fryslân, donderdags om 17.45 uur op TV, wordt er gezocht naar zes vrouwen die belangrijk zijn voor de Friese 'mienskip' op wat voor manier dan ook. Een van deze vrouwen is Anke uit Vlieland.

In de aflevering van 1 november is beeldhouwer Natasja bij boswachter Anke, op 'haar ' eiland: Vlieland. Als boswachter brengt Anke haar liefde voor het eiland en de natuur graag over op de gasten. Natasja zoekt haar op om foto's te maken en de maten van haar hoofd op te nemen zodat ze precies weet hoe het borstbeeld er uit moet gaan zien.

Froulju fan Fryslân, Anke Bruin - Foto: Omrop Fryslân

Wie is Anke en door wie is ze genomineerd?
Anke werd genomineerd door Martijn Janssen, een vaste gast op kampeerterrein De Lange Paal van Staatsbosbeheer. Hij noemt haar ''erg enthousiast over de natuur en dat werkt heel aanstekelijk". Dat is niet vreemd, want Anke is boswachter op Vlieland. Toen Anke op reis was in Libanon werd ze gebeld met de boodschap dat Marleen een standbeeld van haar wilde maken.

Anke, wat vind je ervan dat er een beeld van je is gemaakt?
''Hiel verrassend, bijzonder en apart. Ik heb vaak gedacht: wat overkomt mij nu? Maar ik vind het vooral ook heel leuk.''

Heb je het later nog met Martijn gehad over Froulju fan Fryslân?
''Jazeker! Toen ik Martijn na het telefoontje van kunstenaar Marleen sprak, zei hij: "Wat doe ik je aan!" Ach, ik vind het écht niet erg; juist mooi. De reacties van mensen om mij heen, ook van onbekende gasten op het eiland, zijn allemaal heel positief! Ik heb heel veel mooie complimenten mogen ontvangen.''

Wat staat er op Ankes borstbeeld?
"Ik vind het mooi om mee te kunnen geven hoe de natuur in elkaar steekt. Hoe alles samenhangt met elkaar en hoe belangrijk de natuur is."

Afgelopen lente deed Omrop Fryslân de oproep om Friese vrouwen die een standbeeld verdienen te nomineren voor het project Froulju fan Fryslân. Uit meer dan 200 nominaties zijn zes vrouwen gekozen waarvan een portret wordt gemaakt in film en in de vorm van een borstbeeld. Froulju fan Fryslân maakt deel uit van LF2018. Welke vrouw is zo bijzonder, belangrijk of onmisbaar dat er een echt borstbeeld van gemaakt moet worden? En waarom? Dat is elke donderdag te zien om 17.45 bij Omrop Fryslân op TV.

(advertinsje)
(advertinsje)