Meer incidenten in gemeentehuis Leeuwarden

30 okt 2018 - 23:06

Het agressieteam van de gemeente Leeuwarden moet steeds vaker in actie komen. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Leeuwarden. Om de veiligheid van bezoekers en personeel te garanderen, moet de beveiliging worden verbeterd.

It gemeentehûs fan Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

In 2017 hebben 30 mensen een gebouw-ontzegging gekregen in een van de gemeentelijke gebouwen. In 2015 waren dat er achttien. Baliemedewerkers vragen ook steeds vaker of het agressieteam ze uit de brand kan helpen. Zo werd het team in 2015 zeven keer ingezet, maar vorig jaar maar liefst 39 keer.

Krav Maga voor medewerkers

Het platform Veiligheid van de gemeente komt nu met acht adviezen voor het verbeteren van de veiligheid. Er moet permanente beveiliging komen op verschillende locaties. De beveiligers zijn er al wel, maar die zijn tegelijkertijd ook gastheer of -vrouw. Verder moet het baliepersoneel een training in Krav Maga volgen. Krav Maga is een Israëlische vechtsport. Na die training kunnen de medewerkers zich beter verweren tegen fysieke agressie.

Medewerkers moeten voortaan ook verplicht een toegangspas dragen. Verder wordt er aan beter toezicht gedacht door cameragebruik en een veilige vluchtroute. Ook de huidige spreekcellen zijn niet veilig genoeg. Al deze maatregelen zullen jaarlijks een extra kostenpost van 180.000 euro opleveren.

It gemeentehûs fan Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Gemeentehuis moet veilig en gastvrij zijn

Voor de gemeente is het moeilijk in te schatten hoe veilig de gemeentelijke gebouwen zijn. In een ambtelijke toelichting staat: "Er komen duizenden bezoekers per maand in de gemeentelijke gebouwen, er worden duizenden gesprekken gevoerd. Dat gaat in de meeste gevallen goed." Uitgezonderd 16 mei 2018. Toen trok een man een mes en hield een van de medewerkers in een wurggreep.

Er moet nu worden bekeken hoe van het gemeentehuis een gastvrije locatie kan worden gemaakt, die ook veilig is. Daar moet regelmatig op worden getoetst, staat in de ambtelijke toelichting.

(advertinsje)
(advertinsje)