Diploma's voor werkervaringsproject Het Melkbeurtschip

30 okt 2018 - 22:47

In Drogeham is een groep jongeren, asielzoekers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bezig om een oud melkschip op te knappen. Het schip is bijna honderd jaar oud. Een tiental deelnemers van het werkervaringsproject krijgt dinsdag een lasdiploma uit handen van de wethouders van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen.

Diploma - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Wethouders Gelbrig Hoekstra van Tytsjerksteradiel en Harjan Bruining van Achtkarspelen zijn blij met het project. "Het is bijzonder dat het zo goed gelukt is", vertelt Hoekstra. De tien mensen met een diploma kunnen bij verschillende bedrijven aan het werk. Ook zijn er nog een aantal leerlingen die later een diploma kunnen halen. Zij zijn nog bezig met de opleiding.

Melkbeurtschip

Het melkbeurtschip is in 1922 gebouwd in opdracht van de zuivelfabriek. Het bijna 13 meter lange schip heeft jarenlang gevaren als melkvervoerder tussen de Coöperatieve Zuivelfabriek Dokkum en de melkveehouders in de omgeving. De fabriek stond van 1898 tot 1991 op bedrijfsterrein Betterwird. Het oude beurtschip van de zuivelfabriek wordt weer helemaal opgeknapt door de werkzoekenden. Dit gebeurt onder leiding van projectleider Bryan Kes.

"Het is echt mooi wat we hier doen. Jong, oud, vrouw, man, blank en gekleurd alles komt hier samen", vertelt Kes. Het project wordt uitgevoerd in een loods in Drogeham. De werkzoekenden moeten het stalen casco samen opknappen. Daarna is het de bedoeling om het schip te laten betimmeren in, opnieuw, een werkervaringstraject.

Gearwurking gemeenten wurkûnderfiningsplakken - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Lasopleiding

Een aantal medewerkers is naast het werk aan het beurtschip aan een lasopleiding begonnen. Onder leiding van lasinstructeur Anton Woelk zijn de deelnemers tot volwaardige MIG-Mag of TIG-lassers opgeleid. Woelk vindt het prachtig dat de leerlingen hun diploma hebben behaald. "Maar ik ga ze ook heel erg missen", vertelt hij.

De gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen zijn eind 2017 met het lokale bedrijfsleven een nieuw renovatie- en werkervaringsproject begonnen. Het project is gestart na de succesvolle renovatie van beurtschip 'Dorp Grouw', dat nu bij het skûtsjemuseum in Earnewâld ligt.

(advertinsje)
(advertinsje)