Waadhoeke heeft tekort van 1,9 miljoen op sociaal domein

30 okt 2018 - 21:11

De gemeente Waadhoeke heeft voor komend jaar een tekort van 1,9 miljoen euro op het sociaal domein. Dat maakt de gemeente bekend op de avond dat Marga Waanders als nieuwe burgemeester wordt geïnstalleerd. Omdat Waadhoeke nog genoeg reserves heeft, kan het tekort wel opgevangen worden.

Gemeente Waadhoeke - Foto: Omrop Fryslân

Het tekort komt met name door maatregelen van het Rijk, hogere tarieven en meer cliënten in de Wmo en Jeugdzorg. De eerste berekeningen tonen aan dat gemeente daarom 1,5 miljoen euro meer nodig heeft. Daar komt nog eens bij dat Waadhoeke vier ton minder krijgt uit het gemeentefonds.

Positieve saldo

Als oplossing voor het tekort haalt de gemeente geld uit het positieve saldo van de begroting. Dat positieve saldo bedraagt 1,3 miljoen euro, zoals eerder deze maand werd bekendgemaakt. Verder boort de gemeente het potje 'Onvoorzien structureel' aan voor 0,6 miljoen euro. Op langere termijn wordt weer een positief saldo verwacht: in 2022 zou dat saldo 1 miljoen moeten bedragen.

De gemeente Waadhoeke wil bekijken of ze de kosten van het sociaal domein kunnen verlagen. Zo gaan ze bijvoorbeeld kijken of cliënten met minder hulp toe kunnen.

(Advertentie)
(Advertentie)