Artisitiek directeur Ira Judkovskaja neemt afscheid van Tryater

30 okt 2018 - 20:31

De artistiek directeur van Tryater, Ira Judkovskaja, heeft bekendgemaakt dat ze na 2020 niet verder zal gaan als leidinggevende bij het theater. Ze vind het tijd voor nieuwe mensen. Judkovskaja maakt deze vierjarige beleidsperiode nog af, maar vanaf seizoen 2020/2021 neemt een nieuwe directeur haar taken over.

Foto: Moon Saris

"Het is tijd om ruimte te maken voor nieuwe mensen"

Judkovsjaka is al tien jaar artistiek leider bij Tryater. Ze wilde het theater verjongen, nieuwe theatervormen introduceren en de kwaliteit van het jongerentheater versterken. De verscheidenheid van het Friese culturele veld is in haar tijd vergroot, schrijft Tryater.

"Ik voelde me hier vanaf het eerste moment thuis en dat is nog steeds zo", zegt Judkovskaja. "De komende anderhalf jaar blijf ik met evenveel plezier en liefde hier werken. Ik vind dat, na drie kunstenplanperiodes, de tijd is gekomen is om ruimte te maken voor nieuwe mensen, nieuwe invloeden en nieuwe inspiratie voor Tryater."

Gastregisseur

Judkovskaja begon in 2002 als gastregisseur bij Tryater. Vanaf 2008 volgde ze Hans Man in 't Veld op en nam ze de artistieke leiding op haar. In haar tijd als leidinggevende waren er veel bijzondere projecten, waaronder De IIsfoarstin (De IJsvorstin) en Fan de stêd en it libben (Van de stad en het leven) dat onder andere in Moskou werd gespeeld.

Tegelijkertijd was er ook een ingrijpende reorganisatie door bezuinigingen van staatssecretaris Zijlstra in 2010.

Dit jaar draaide om Culturele Hoofdstad met het openingsweekend, Wereldburgers van de Voorstreek en Doarp Europa, dat nog tot half december op verschillende locaties in Fryslân te zien is.

Trefwoorden: 
Tryater Ira Judkovskaja
(advertinsje)
(advertinsje)