Ganzen hebben afgelopen winter minder schade aangericht

30 okt 2018 - 20:15

Ganzen hebben afgelopen winter 24 procent minder schade aan weilanden veroorzaakt in verhouding tot twee winters geleden. Dat blijkt uit een evaluatie van de provincie. Het is de provincie niet duidelijk waarom de schade is gereduceerd. Daarvoor zijn er nog niet genoeg gegevens bekend.

Foto: Henk Bootsma

Er was in het coalitieakkoord afgesproken dat de schadevergoeding die boeren krijgen, zou dalen als de schade niet af zou nemen. Dat was om boeren en jagers tot actie aan te zetten wat betreft het verminderen van schade door ganzen. De provincie hoeft deze 'bonus-malusregeling' nu niet toe te passen.

Het gaat om plaatsen buiten de fourageergebieden, waar ganzen in alle rust gras kunnen eten. De vergoeding voor die gebieden was honderd procent, daar buiten tachtig procent.

Volgens afspraak

De schadevermindering van vijf tot tien procent is volgens afspraak gehaald. "Toch moeten we dit ganzenseizoen, dat op 1 november begint, weer volop aan de bak, omdat het aantal ganzen internationaal gezien enorm stijgt", aldus gedeputeerde Johannes Kramer. "Boeren en jagers kunnen nu niet gaan luieren."

Trefwoorden: 
schade ganzen
(Advertentie)
(Advertentie)