Vlieland moet volgend jaar zelfrijdend vervoer krijgen

Flylân moat selsridend ferfier krije
Een pilot met zelfrijdend vervoer moet, als alle seinen op groen staan, volgend voorjaar van start gaan op Vlieland. Dat zeggen de provincie Fryslân en de gemeente Vlieland. Het gaat om een proef. Bij een fabrikant in het Franse Toulouse wordt gekeken of die iets kan ontwikkelen dat aan de eisen voldoet. Het vervoer moet in ieder geval de openbare weg op kunnen.
Selsridend ferfier Flylân © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
De provincie Fryslân kijkt naar mogelijkheden met een app of een knop die het zelfrijdende vervoer moet bedienen. In de Vlielander politiek leeft al langer de wens om onderzoek te doen naar vervoer tussen de veerdam en de jachthaven. Het huidige busvervoer slaat het havengebied en het industriegebied van het eiland over.

Gemengde reacties

Op het eiland zijn wisselende reacties op de plannen. "Wij als VVV Vlieland staan wel achter de plannen", legt Annie Beiboer uit. "Het is wel een drukke weg, dus zo'n proef moet uitwijzen of het veilig is." De weg naar de jachthaven wordt veel gebruikt door vrachtverkeer. De zorgen van Vlielanders gaan ook uit naar andere zaken: "Ik hoop wel dat de toeristen de natuur nog blijven zien", zegt Marije Wartena. "En het mag niet ten koste gaan van banen bij bijvoorbeeld onze taxivervoerders."
Jelle van der Hoek, die bij fietsverhuurder Jan van Vlieland werkt, heeft twijfels over zelfrijdend vervoer. "Ik vind het helemaal niets. Ik snap het idee niet. Hier is geen doelgroep voor. Van hier naar de jachthaven is maar een klein stukje. Mensen in de jachthaven huren wel fietsen en de mensen die bij de veerdam aankomen, hebben niets te zoeken bij de jachthaven."
Gemengde reacties op het plan voor zelfrijdend vervoer op Vlieland

Proef in Ooststellingwerf

In september 2016 startte de gemeente Ooststellingwerf met een proef voor een zelfrijdende bus. Die werd na een paar dagen echter alweer stilgezet. Reden was dat fietsers in de berm van het fietspad moesten staan, om het busje te laten passeren. Te gevaarlijk, aldus Ooststellingwerf. Dat busje reed op elektriciteit en werd begeleid door een steward, voor het geval er wat misging.