Bouwe de Boer benoemd tot eerste energiecommissaris van Fryslân

30 okt 2018 - 14:58

Jongeren en vrouwen moeten actiever worden op het gebied van duurzaamheid en de overstap naar duurzame energie. Dat zegt de nieuwe energiecommissaris van Fryslân Bouwe de Boer. Hij is dinsdag tijdens een 'energie-ontbijt' in het centrum voor duurzaamheid van ROC Friese Poort benoemd tot eerste energiecommissaris van Fryslân. Ook Groningen en Drenthe kregen dinsdag een eigen energiecommissaris.

Earste enerzjykommissaris fan Fryslân

De benoeming werd gedaan door de nationale energiecommissaris Ruud Koornstra. Die werd begin 2017 benoemd om bij de politiek en het bedrijfsleven meer aandacht te vragen voor de omslag naar schone en veilige energie, en om initiatieven op dat gebied onder de aandacht te brengen en te stimuleren.

Jongeren en vrouwen in minderheid

De nieuwe Friese energiecommissaris De Boer is al jaren actief met verduurzaming in Fryslân. Tijdens zijn werk is het hem opgevallen dat jongeren en vrouwen vaak flink in de minderheid zijn op vergaderingen over onderwerpen die met duurzaamheid te maken hebben. Hij wil daar iets aan doen. Volgens hem moet er de komende twintig jaar veel gebeuren om de omslag naar schone energie te kunnen maken.

De trije enerzjykommissarissen fan Fryslân, Grins en Drinte: Bouwe de Boer, Hotze Hofstra en Femke Adriaens (f.l.n.r.) - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Dat is in de eerste plaats een zaak voor de jeugd die hier gestalte aan moet geven, maar ook vrouwen kunnen veel meer doen via hun netwerken, zegt De Boer. Om zijn ideeën te realiseren wil hij zijn boodschap meer uitdragen op scholen en bij vrouwenorganisaties, zoals bijvoorbeeld Vrouwen van Nu. Ook streeft hij ernaar dat studenten punten krijgen, als ze meedoen aan activiteiten die met duurzaamheid te maken hebben.

Nederland voor 2030 duurzaam

De nationale energiecommissaris en de provinciale energiecommissariaten zijn een initiatief van de Nationale Energiecommissie. Dat is een vrijwilligersorganisatie van ondernemers, wetenschappers, ambtenaren, bestuurders en gewone burgers die zich inzetten om Nederland voor 2030 volledig te laten overgaan naar schone en veilige energie. De commissariaten zijn compleet vrijwillig en onbetaald.

(Advertentie)
(Advertentie)