Voor de beste patat van Nederland moet je naar Burgum

"Fantastisch!" Dat is de reactie van Bauke van der Meer, eigenaar van Restaria 't Luifeltje in Burgum. Zijn zaak is door vakblad De Snackkoerier uitgeroepen tot beste snackbar van Nederland. 't Luifeltje bakt niet alleen de lekkerste patat van ons land, maar krijgt van de jury van het vakblad ook de hoogste cijfers voor zijn naar eigen recept gemaakte hamburgers. Bovendien maakt het mooi verzorgde terras van 't Luifeltje indruk.
Voor de beste patat van Nederland moet je naar Burgum
Verslaggever Simone Scheffer praat met snackbareigenaar Bauke van der Meer
"Ik had dit echt niet verwacht", zegt Van der Meer dinsdagochtend, na de grote feestavond. De prijs werd uitgereikt tijdens een speciale avond in Hilversum. "Mijn vrienden zeiden al dat ik het verdiende om te winnen, omdat ik de zaken zo goed voor elkaar heb, maar nummer één had ik nooit verwacht." Van der Meer had meer rekening gehouden met wellicht een mooi plekje in de top vijf. Dat hij er uiteindelijk met de hoogste notering vandoor ging, is voor hem een droom. "Fantastisch! Een beloning voor 33 jaar ondernemerschap. Het is heel hard werken, dus ik ben heel blij."
Alles wat je geeft, krijg je weer terug. Daar geloof ik in.
Bauke van der Meer, winnaar Beste Snackbar van Nederland
Nu is de vraag natuurlijk wat Van der Meer precies doet om deze titel binnen te halen. Volgens de ondernemer is dat niet zo moeilijk. "Altijd je best doen en nooit opgeven", zegt hij kordaat. "En natuurlijk moet je goed omgaan met de mensen die hier werken, open zijn! Alles wat je geeft, krijg je weer terug. Daar geloof ik in."
Daarnaast gebruikt het Restaria in Burgum alleen maar A-producten en kunnen klanten zelf hun eigen hamburger samenstellen. "Maatwerk" volgens Van der Meer.

Het circus kan beginnen

De titel 'Beste Snackbar van Nederland' is echter nog maar een begin. Nu de grote prijs is binnengehaald, kan het circus beginnen. "Wij zijn al gewaarschuwd dat er veel op ons zal afkomen. Vanaf vanochtend half zeven staat mijn telefoon al roodgloeiend", vertelt Van der Meer. "Iedereen wil de zaak zien en ervaren wat wij doen."

Meer Friese toppers

Naast 't Luifeltje hebben meer Friese snackbars dit jaar een prima juryrapport gekregen. Zo staan de Dikke Draai uit Surhuisterveen en De Greiden in Heerenveen beide bij de beste tien, met respectievelijk een zesde en een achtste plaats.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer