Mogelijk komend jaar opnieuw droogteproblemen

30 okt 2018 - 15:27

Mogelijk zullen we ook volgend jaar problemen krijgen met de droogte. Dat zegt waterschap Rijn en IJssel, die het water in het oosten van Gelderland beheert. De natuur kan pas herstellen van de droogte van dit jaar als het de komende maanden elke dag behoorlijk regent. Maar dat lijkt niet zo realistisch. Het grondwater staat in delen van het land een meter lager dan normaal en daalt, zelfs na wat buien, nog steeds.

Kommend jier opnij drûchteproblemen

Fryslân

In Fryslân spelen deze problemen naar alle waarschijnlijkheid ook en dan vooral in het zuidoosten van de provincie, zegt dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân. Maar dat moet onderzoek naar het grondwater in Fryslân verder uitwijzen.

Het probleem in Fryslân is dat er niet genoeg meetpunten zijn. Daardoor weet Wetterskip Fryslân niet goed hoe het gesteld is met ons grondwater, zegt Paul van Erkelens. Feit blijft volgens hem wel dat er genoeg water moet vallen deze winter.

Erkelens: "Als er niet genoeg regenwater valt, dan staan we met de rug tegen de muur. Dan beginnen we in het voorjaar met een achterstand en als een nieuwe zomer ook droog wordt, dan stapelen de effecten zich op."

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Als er niet genoeg regenwater valt, dan staan we met de rug tegen de muur.

Paul van Erkelens

Regenwater vasthouden

Het Wetterskip kan deze problemen niet zomaar oplossen, maar zal wel met de gebruikers in het gebied kijken naar wat ze kunnen doen om de pijn te verzachten. Om het regenwater in droge gebieden zo goed als mogelijk vast te houden, moeten de keerdammen verhoogd worden en moet er zo weinig mogelijk water verspild worden.

Het is een lastig karwei, zegt Van Erkelens. Volgens hem moeten we de droogte niet als uitzonderlijk zien, maar zorgen dat er preventief een oplossing komt.

"Dat gaat niet alleen over de waterhuishouding, maar ook over hoe je met akkerbouw omgaat. De overheid kan dit probleem niet alleen oplossen." Het onderzoek van Wetterskip Fryslân naar het grondwater zal over een paar maanden meer informatie opleveren.

Trefwoorden: 
droogte Wetterskip Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)