Sybren Posthumus: "Veel taken kunnen overgeheveld worden naar Fryslân"

29 okt 2018 - 21:33

Het realiseren van meer zelfstandigheid in Fryslân moet in fasen gebeuren. FNP-Statenlid Sybren Posthumus nuanceerde in It Polytburo het streven naar meer autonomie, vastgelegd in de nota "Fryslân sels oan it roer", wel wat. Het is ook maar de vraag of zoiets de Friese kiezer aan zal spreken. Desalniettemin vindt Posthumus dat meer zelfstandigheid goed is, vooral voor de Friezen.

Sybren Posthumus yn It Polytburo

Toekomstvisie

De FNP presenteerde 24 oktober op een persconferentie in Dokkum haar nieuwe toekomstvisie. Daarin staat dat Fryslân vergaand zeggenschap moet krijgen op allerlei gebieden, behalve Defensie en Buitenlandse Zaken. Volgens de visie krijgt Fryslân een 'bijzondere plek in het Koninkrijk', te vergelijken met de situatie van Wales in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Tirol in Italië. Dat zijn regio's met duidelijk meer zeggenschap in haar lidstaten.

"Het plan is een uitwerking van een visie die wij al in 2013 hebben vastgelegd", zei Posthumus. "Wij hebben gekeken naar verscheidene bronnen en onderzoeken, maar ook naar wat de Friese bevolking zelf wil. Wij vinden dat de politiek dichter naar de burger moet komen. Daarom hebben wij nu dit plan ontwikkeld."

Economische voordelen

Posthumus wijst op de economische voordelen. Zo zal meer autonomie meer banen opleveren, zegt Posthumus. Hij denkt dat op het gebied van gezondheidszorg de Friezen zelf veel beter kunnen bepalen wat goed voor hen is. Posthumus zei het bespottelijk te vinden dat in Den Haag wordt bepaald hoe hard er bij Heerenveen gereden mag worden.

Volgens de partij zouden veel taken overgedragen kunnen worden aan Fryslân. In regio's met meer bevoegdheden zou minder werkloosheid zijn. "Wij zien dat er veel regio's zijn in Europa, kleiner dan Fryslân, die meer zeggenschap hebben gekregen. Daarmee kunnen zij veel meer betekenen voor de bevolking", aldus Sybren Posthumus.

(Advertentie)
(Advertentie)