Talenpaviljoen MeM is niet meer, maar krijgt een tweede leven

29 okt 2018 - 19:32

Het opvallende bouwwerk MeM in de Leeuwarder Prinsentuin wordt afgebroken. Een halfjaar lang heeft het gediend als ruimte voor een heel aantal activiteiten van Lân fan taal, georganiseerd door de Afûk. Iedere week stond een taal centraal. Ook het Omrop Fryslân-programma Op&Ut vond daar plaats. Bedenker Kees Botman van BUOG kan verklappen dat het bouwwerk een tweede leven krijgt.

Foto: Omrop Fryslân

"MeM is dood. Zondag hebben we de condoleance gehad, met koffie en cake," vertelt Kees Botman. "Dat klinkt zwaar, maar op de laatste dag hebben we een feestje gehad voor alle medewerkers en vrijwilligers. Sommigen hadden de tranen in de ogen."

Inmiddels is het gebouw van binnen al bijna leeg. De stroom is er al af. De tafels, stoelen, tap en koelkasten zijn allemaal weggegeven. Ook MeM zelf is verkocht, al wil Botman nog niet zeggen aan wie. Wel kan hij vertellen dat het in Fryslân blijft. Het gaat dan enkel om het houten bouwwerk, niet het vrouwfiguur erop.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Kraan

Volgende week dinsdag komt een grote kraan om de houten ribben los te halen. "Die kunnen dan zo op een transportwagen. Dat kan in een dag. Dan blijft enkel de schaduw van MeM over."

Het is een druk halfjaar geweest. "Het is ook een prachtplek hier in de Prinsentuin. Het komt goed uit om af te bouwen, want Culturele Hoofdstad loopt ook op zijn einde. Nu mag Sinterklaas komen," lacht hij.

Botman heeft geen moeite met het afbreken. "Als theatermaker ben ik dat gewend, na de laatste voorstelling breek je de boel af en ga je weer verder."

Kees Botman van BUOG

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena
Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Elke week een taal centraal

MeM was een idee van de Afûk. Ze hebben er dertig weken lang allerlei activiteiten georganiseerd met elke week een taal centraal, van regionale streektalen in Fryslân tot Europese minderheidstalen. "Het is bijzonder om het nu zo te zien," zegt Fokke Jagersma van de Afûk. "Voor het eerst sinds een jaar kunnen we ons weer fatsoenlijk bewegen op kantoor, omdat er anders altijd overal spullen lagen. Dat konden we nu opruimen. We kijken terug op een mooi jaar. Het is mooi geweest."

Er zijn ruim honderd optredens geweest en er is veel samengewerkt met andere partijen. "We zullen nu zien hoe we dat komend jaar en de jaren daarop zullen doen."

Therapeutisch opruimen

Ook Mirjam Vellinga van de Afûk is tevreden. "Al voelt zo'n leeg MeM ook wel triest. We hebben van alles beleefd in die dertig weken, maar het is ook goed dat er nu een punt achter wordt gezet. Het opruimen werkt therapeutisch."

Door de contacten is een breed Europees netwerk van kleine talen en streektalen opgebouwd. "Friese artiesten werken samen met anderen en raakten daardoor geïnspireerd. Zoiets willen ze vaker doen."

Maar ook voor bezoekers was het interessant. "Dat er zoveel talen zijn, wisten ze vaak niet. Mensen zijn zich meer bewust geworden van meertaligheid, niet alleen in Fryslân, maar in heel Europa."

Fokke Jagersma en Mirjam Vellinga van de Afûk

Trefwoorden: 
LF2018 MEM Talenpaviljoen
(Advertentie)
(Advertentie)