"Provincie moet Omrin en REC aanpakken"

29 okt 2018 - 17:56

De provincie moet afvalverwerker Omrin dwingen om de REC in Harlingen minder zoutzuur uit te laten stoten. Dat willen GroenLinks, SP en PvdA in de Provinciale Staten.

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Volgens de partijen zit de REC met de uitstoot ver boven de wettelijke norm. Dat kon tot nu toe, omdat Omrin de wet zo uitlegde, dat er een vaste correctie mocht worden toegepast op meetwaarden van de uitstoot. Maar inmiddels heeft 'Platform Kwaliteit Luchtmetingen' laten berekenen wat de goede meetmethode is, zodat er niks anders meer kan worden uitgelegd.

De drie Statenfracties vragen het college van Gedeputeerde Staten om ervoor te zorgen dat bij de REC de goede meetmethoden worden gebruikt. Ze zeggen dat andere afvalverbranders de norm voor zoutzuuruitstoot halen zonder meetcorrectie.

De Europese Commissie heeft gezegd dat de vaste meetcorrectie die de REC gebruikt onwenselijk is, zeggen de Statenfracties. En ook de staatssecretaris heeft zoiets gezegd.

Harde aanpak

De fracties wijzen er ook op dat Nederland het Verdrag van Stockholm heeft getekend voor het minimaliseren van de uitstoot van giftige stoffen als dioxines en PCB's. Omdat de directie van de REC daar niks mee doet, vinden GroenLinks, SP en PvdA het tijd voor een harde aanpak.

Trefwoorden: 
REC Omrin provincie GroenLinks PvdA SP
(Advertentie)
(Advertentie)