Schaap is waarschijnlijk doodgebeten door vossen

29 okt 2018 - 11:50

Het schaap van melkveehouder Sander de Jong uit Toppenhuizen is niet doodgebeten door een wolf. Uit DNA-onderzoek van het Faunafonds blijkt dat het dier gepakt is door meerdere vossen. De Jong kan zich ook wel in dat scenario vinden. "Ik geloof nu ook wel dat dit niet het werk is van een wolf."

Skiep is nei alle gedachten deabiten troch foksen

De Jong werd maandagochtend gebeld door het Faunafonds. "Ze denken dat het een groep vossen is geweest." Eerder dacht De Jong zelf dat het om het werk van een wolf ging. Maar uit het onderzoek blijkt dat dit niet het geval is.

Mensen trekken vaak te snel conclusies nu de wolf in Nederland gesignaleerd is.

Wolvenspecialist Hugh Jansman

Te snelle conclusies

Hugh Jansman is ecoloog aan de Universiteit Wageningen en hij is gespecialiseerd in de wolf. Jansman geeft maandagmiddag in Leeuwarden een lezing over de comeback van de wolf in Nederland. "Het lijkt me hoogst onwaarschijnlijk dat dit het werk is van een wolf", vertelt hij. "Mensen trekken vaak te snel conclusies nu de wolf in Nederland gesignaleerd is."

In april 2018 is officieel vastgesteld dat de wolf weer in Friesland is. Het is meer dan een eeuw geleden dat het dier voor het laatst in onze provincie werd gezien.

(Advertentie)
(Advertentie)