'058 Samen sterk' is het beste gezondheidsidee van Fryslân

De Leeuwarder Jerrel Ramdat kreeg zondag de prijs voor het beste idee van Fryslân voor zijn beweeginitiatief '058 Samen sterk'. De prijs is een initiatief van zorgverzekeraar De Friesland en werd uitgereikt op beweegfestival FestVitaal in Heerenveen.
Jerrel Ramdat fan 058 Samen sterk © Omrop Fryslân
Het is Ramdat het afgelopen jaar gelukt om zo'n 60 bewoners uit achterstandswijken in Leeuwarden letterlijk in beweging te krijgen om gezonder te leven. Hij doet dat door in groepsverband met mensen te sporten en hen advies te geven. Ramdat beschouwt de prijs van 7/500 euro van De Friesland als een aanmoediging om door te gaan. Hij wil het geld gebruiken voor zaalhuur, het kopen van materialen en het uitbreiden van de activiteiten.

Te zwaar

Het verhaal van Ramdat spreekt de bewoners aan, omdat hij zelf eerder ook te zwaar was en niet erg gezond. Hij heeft dat veranderd door veel te bewegen en te trainen en houdt mensen voor dat je kunt afvallen door meer te bewegen en gezonder te leven.
058-Samen sterk is it beste sûnens-idee fan Fryslân
058 Samen sterk maakte er een vrolijke boel van..

Yoga

Het plan 'Yoga' van Floor Hylkema kreeg de tweede prijs van 5.000 euro. Hylkema wil yoga inzetten als interventie bij jongeren met psychische problemen. Dat gebeurt in enkele andere landen al met succes. Het plan Volhouden.nu werd derde.

Publieksstemmen

De afgelopen zomer konden mensen voorstellen voor het beste idee op het gebied van gezondheid indienen bij De Friesland. Dat leverde meer dan vijftig ideeën op. Een jury selecteerde de vijf beste voorstellen, waarna het publiek kon stemmen op het beste idee.

Klein feestje

De prijsuitreiking in recreatiegebied De Heide in Heerenveen was een vrolijke boel. Er waren zo'n twintig deelnemers aan '058 Samen sterk' met Ramdat meegereisd om hem te feliciteren en een klein feestje te bouwen.