Tresoar eindigt op tweede plek bij landelijke verkiezing archiefstuk van het jaar

28 okt 2018 - 10:53

Historisch archief Tresoar in Leeuwarden heeft een tweede plaats behaald op de verkiezing Stuk van het Jaar. De verkiezing was in oktober in het kader van de maand van de geschiedenis. Tresoar zond een brief in van de jonge verzetsstrijder Folkert Bergsma. Het publiek kon stemmen op de inzendingen. Tresoar eindigde op een gedeelde tweede plek samen met het Gelders Archief. Het Centrum voor Familiegeschiedenis won de verkiezing.

Foto: Fries Verzetsmuseum

Met de nalatenschap van de jonge verzetsstrijder deed Tresoar in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum mee aan de verkiezingen. De winnaar van het Stuk van het Jaar is zaterdagavond bekendgemaakt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het was het Centrum voor Familiegeschiedenis met kattebelletjes van een soldaat uit de Belgische Opstand van 1830.

Folkert Bergsma

In februari 1944 werd de 20-jarige Folkert Bergsma doodgeschoten door de Duitse bezetter vanwege zijn rol in een verzetsgroep in Sexbierum. Deze maand wordt via sociale media en de website van Tresoar het verhaal van Bergsma verteld.

Trefwoorden: 
Tresoar Stuk van het Jaar
(advertinsje)
(advertinsje)