Kunnen jagers het verschil zien tussen wilde katten en huiskatten?

26 okt 2018 - 11:19

Wendie Hol uit Munnekezijl is de afgelopen twee jaar al twee katten verloren doordat ze zijn doodgeschoten. Volgens haar is dat het werk van jagers: "Niemand hier in de buurt heeft een hekel aan katten." Jagers mogen in Fryslân en Utrecht op wilde katten jagen, maar Wendie gelooft niet dat jagers kunnen zien wanneer een kat verwilderd is of gewoon een klein stukje van huis verwijderd is.

Afgelopen zomer vond Wendie zo'n twintig meter achter haar huis een van haar katten, doodgeschoten. Vorig jaar overkwam het haar ook al eens, zo'n vijftig meter verderop. Ze heeft nu thuis nog negen katten, maar vangt met haar kattenopvang Bastet nog 187 verwilderde katten op. Het verschil tussen de huiskatten en verwilderde dieren is bijna niet te zien. Sommige huiskatten zijn buiten heel schuchter en 'wild', maar eenmaal binnen zijn ze hartstikke lief en aanhankelijk", zo vertelt Wendie.

Voor elke tien die je neerschiet, vullen tien anderen die ruimte weer in.

Wendie Hol van kattenopvang Bastet

Er zijn te veel wilde katten in Fryslân, geeft Wendie toe. Maar de dieren afschieten is volgens haar niet de oplossing. "Voor elke tien die je neerschiet, vullen tien anderen die ruimte weer in. Dan schiet je ze alleen maar af voor het plezier."

Castreren en steriliseren

Het enige dat helpt is castreren en steriliseren. Dan kunnen de verwilderde dieren volgens Wendie zelfs weer terug de natuur in. Of, als ze voor te veel overlast zorgen, moeten ze een nieuwe plek krijgen, bijvoorbeeld bij boeren. Dan is jagen ook niet meer nodig en worden er ook niet per ongeluk huiskatten doodgeschoten.

Wendie mei ien fan de 187 katten yn har opfang - Foto: Jeroen Boersma, Omrop Fryslân

Het doodschieten van wilde katten en huiskatten was eerder deze week al reden voor Stichting Zwerfkatten Nederland om te onderzoeken hoe vaak dat gebeurt.

Trefwoorden: 
Munnekezijl katten
(advertinsje)
(advertinsje)