Heerenveen is een van de donkerste plekken van Nederland

25 okt 2018 - 22:53

Heerenveen is een van de plekken in Nederland met de meeste duisternis. Uit onderzoek in de 54 grootste plaatsen van Nederland blijkt dat het geleidelijk aan steeds donkerder aan het worden is, ondanks openbare straatverlichting en lichtreclame.

Foto: Omrop Fryslân

Naast Heerenveen is er ook relatief veel duisternis in Stadskanaal, Dronten en Emmen. De plaatsen die juist het meeste licht verspreiden, zijn Amsterdam en het gebied waar Delft, Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam liggen.

Bij het onderzoek is zes jaar lang gekeken naar het opgaande licht. Dat is vanaf grote hoogte gemeten door de satelliet Suomi NPP. "Na jaren lang ieder jaar lichter te zijn geworden, lijkt Nederland op een keerpunt beland", melden de Natuur- en Milieufederaties.

Lichtuitstoot neemt hier af

In Fryslân liggen, naast Flevoland en Gelderland, ook de plekken waar de lichtuitstoot het snelst afneemt. In Overijssel, Drenthe en Groningen neemt de lichtuitstoot juist toe.

Of het de komende jaren nog donkerder kan worden in Nederland, hangt volgens de federaties voor een groot gedeelte af van bedrijven. Overheden doen hun best al. "Ze zorgen ervoor dat er gedimd en gedoofd wordt waar het kan. Maar door de lage kosten van led-verlichting zijn sommige bedrijven geneigd de verlichting en reclames de hele nacht aan te laten."

Trefwoorden: 
Heerenveen Duisternis
(advertinsje)
(advertinsje)