Cabaretier Ronald Smink organiseert Comedy Night in Leeuwarden

25 okt 2018 - 17:01

Een levend stripfiguur. Dat vindt cabaretier Ronald Smink de beste omschrijving voor zichzelf. De oud-Jouster zit tien jaar in het vak en is al een jaar bezig met een in Nederland nieuw concept: Comedy Night.

Het publiek krijgt dan meerdere uiteenlopende cabaretiers op het podium te zien. Smink regelt dat voor grote poppodia, zoals Simplon in Groningen, Hedon in Zwolle en woensdagavond was het in Neushoorn in Leeuwarden.

Comedy Night

Comedy Night in Neushoorn is in korte tijd uitgegroeid tot een begrip in het poppodium. Deze editie stonden Kees van Amstel, Tim Hartog, Marlon Kicken en Tom Sligting op het podium.

Absurde humor

De eerste keer dat Smink zelf op het podium stond, weet hij nog goed. "Dat was met het Groninger Studenten Cabaret Festival in 2007. Ik heb toen zowel de publieksprijs als de juryprijs gekregen."

Daarna was hij niet meer van het podium af te slaan en heeft hij vier voorstellingen bedacht. De inspiratie krijgt hij uit het dagelijks leven, maar om daar dan op een gekke manier naar te kijken.

"Mijn grappen worden ook wel absurd en totaal niet realistisch genoemd. De basis van de grap is altijd wat ik heb meegemaakt. Bijvoorbeeld een speeddatesessie. Mijn grappen gaan dan over de vrouwen die ik heb ontmoet, maar dan maak ik het wat erger dan het was."

Moordende concurrentie

"Bij mij werkt het wat anders dan bij de meeste andere cabaretiers. Ik behandel geen maatschappelijke zaken." Voor Smink is dit een manier om zich te onderscheiden van de moordende concurrentie. "We zijn allemaal afhankelijk van ons publiek. Soms speel ik voor dertig mensen en soms voor 230."

"Het belangrijkste is dat je de harten van de mensen wint", zegt Smink. "En dat alle keren weer op een andere manier proberen te doen. Daardoor blijft het natuurlijk ook een uitdaging."

Burn-out

Die uitdaging is Smink ook al eens te veel geworden. "Twee jaar geleden heb ik een burn-out gehad. Ik was te perfectionistisch, waardoor ik steeds op mijn tenen liep. Als komediant ben je misschien wel je eigen grootste criticus", vertelt Smink.

"Ik dacht, ik houd op met cabaret. Ik zag mezelf nooit meer op het podium staan. Toch kon ik de liefde voor het vak niet helemaal vergeten." En het perfectionisme? "Dat is er nog steeds wel. Maar het gaat wel veel beter."

Out of the box

In de kerstvakantie zendt Omrop Fryslân de voorstelling 'Out of the box' van Ronald Smink uit. Van zijn drie theaterprogramma's heeft hij de beste en meest absurdistische stukken tot een geheel gemaakt. Hij vertelt bijvoorbeeld wat een indiaan op een snelweg doet met een bever en waarom de paus nooit op de noordpool is. De voorstelling wordt afgesloten met een echte Kipsleverworst-medley.

(advertinsje)
(advertinsje)