Gedoe tussen sport- en beroepsvissers in Leeuwarden

25 okt 2018 - 10:59

Er is gedoe tussen de sport- en beroepsvisserij in de omgeving van Leeuwarden. Na twaalf jaar is er een nieuwe beroepsvisser in het gebied van De Grote Wielen, de Murk en het Ouddeel en hij heeft daar fuiken geplaatst. Omdat de emoties zo hoog oplopen, was er woensdagavond een bijeenkomst in Leeuwarden.

Johanna Brinkman - Foto: Omrop Fryslân

Niet op de hoogte gebracht

De sportvissers zijn daar, zoals ze zeggen, niet van op de hoogte gebracht. Ze zijn bang dat ze door de fuiken minder vis voor de sport kunnen vangen. Door deze situatie lopen de emoties flink op. Zo heeft beroepsvisser Ale de Jager bedreigingen ontvangen op Facebook.

"Ze hebben gedreigd mijn netten stuk te maken", zegt de visser. HSV Leeuwarden en Sportvisserij Fryslân willen met de bijeenkomst woensdagavond de onrust wegnemen.

Ik voel mij bijna een misdadiger

Ale de Jager
Foto: Omrop Fryslân

Goodwill

Beroepsvisser Ale de Jager voelt zich bijna een misdadiger naar de sportvissers toe, ook al heeft hij het recht om de fuiken te plaatsen. Toch wil De Jager de sportvissers tegemoetkomen en hij denkt dat de bijeenkomst daarvoor zal zorgen. "Ik heb nu met de sportvisserij afgesproken dat ik niet meer fuiken zal plaatsen dan er nu staan. Dat is het water dat ik bij de wijn doen." De Jager ziet dit niet als een compromis, maar als goodwill naar de sportvissers toe.

Rick van der Sluis hoopt dat dit genoeg is voor de sportvisserij. "Ik vind dit een goede stap van de beroepsvisser. Dit is genoeg", zegt Van der Sluis. Zowel De Jager als Van der Sluis kijken positief terug op de bijeenkomst.

(advertinsje)
(advertinsje)