Omrop TIP: de zoektocht van Froulju fan Fryslân

Er staan heel wat standbeelden in Friesland, maar wel veel meer van mannen dan van vrouwen. Tijd voor een inhaalslag vonden programmamaker Marleen Godlieb en kunstenaar Natasja Bennink. In het programma Froulju fan Fryslân wordt er gezocht naar zes vrouwen die belangrijk zijn voor de Friese 'mienskip' op wat voor manier dan ook.
Keunstner Natasja yn petear © Omrop Fryslân
Natasja Bennink vertelt over de beelden
Van deze vrouwen worden bronzen borstbeelden gemaakt, die op zondag 28 oktober in Heerenveen worden onthuld. Welke vrouw is zo bijzonder, belangrijk of onmisbaar dat er een echt borstbeeld van gemaakt moet worden? En waarom? Dat is vanaf donderdag 25 oktober te zien om 17.45 uur bij Omrop Fryslân op TV.

Aflevering 1:

In de eerste aflevering staat de zoektocht naar de vrouwen van Fryslân centraal. Kunstenaar Natasja Bennink gaat de hele provincie door om te vragen welke vrouwen dat moeten zijn volgens de Friezen. Het gaat van de markt in Sneek naar stoere mannen in Harlingen, en van voetbalvrouwen in Heerenveen naar het AZC in Sint Anne. In Haskerdiken treft Natasja een boer. Welke vrouw zou hij voordragen?
Frouljufanfryslan1
Afgelopen lente deed Omrop Fryslân de oproep om Friese vrouwen die een standbeeld verdienen te nomineren voor het project Froulju fan Fryslân. Uit meer dan 200 nominaties zijn zes vrouwen gekozen waarvan een portret wordt gemaakt in film en in de vorm van een borstbeeld. Froulju fan Fryslân maakt deel uit van LF2018. Met een crowdfundingsactie is eerder dit jaar het benodigde geld voor het project ingezameld.