Maleisisch eiland vraagt hulp van Friese zeepfabriek

24 okt 2018 - 19:28

Het wasmiddel van 'De Zeepfabriek van Wijnjewoude' slaat aan in Fryslân. Ondernemers van het Maleisische eiland Pulao Tioman hebben nu ook interesse. Reinier Gildemacher (52) uit Wijnjewoude is de man achter dit bedrijf. Hij was adviseur bij de gemeente, maar toen zijn zoon huidproblemen kreeg, gooide hij het roer om. Obe (7) had als kleine baby last van eczeem.

HEA! seach by Reinier yn de keuken

"Toen wij bij de dokter kwamen, wist hij ook niet precies hoe het kon dat hij zo'n last had. De dokter adviseerde om te letten op het wasmiddel dat we gebruikten. Dat zit op je huid en kan een oorzaak zijn." Sinds drie jaar maakt hij thuis in de keuken zelf een wasmiddel. Toen de huisartsen patiënten met gelijke klachten naar Gildemacher doorstuurde voor een litertje wasmiddel, werd De Zeepfabriek van Wijnjewoude steeds groter. Verschillende winkels in de noordelijke provincies verkopen het wasmiddel. En Obe? Die is blij met het wasmiddel dat zijn vader voor hem maakt. Want hij heeft bijna geen last meer van eczeem en jeuk.

Keep it simple stupid

Toen Reinier Gildemacher en zijn vrouw Sonja (42) zich verdiepten in anti-allergie-wasmiddel schrokken ze van de prijzen die ze voor een liter wasmiddel moesten betalen. "Toen heb ik mij erin verdiept hoe je eigenlijk zelf een wasmiddel kunt maken." Als afgestudeerde filosoof deed Gildemacher dat onder het KISS-principe: Keep it Simple Stupid.

"Ik heb met dit wasmiddel niet het wiel uitgevonden. Ik heb gewoon gekeken hoe het gemakkelijker kan, net als vroeger zonder chemische middelen, die slecht zijn voor onze huid, maar ook voor ons milieu. Want er zijn miljoenen liters extra water nodig om vervuild water te verversen." Ook het opnieuw gebruiken van de fles vindt Gildemacher belangrijk. Mensen kunnen de lege plastic flessen daarom ook weer bij hem inleveren.

Foto: Omrop Fryslân

Iedere week 200 liter

Gildemacher maakte het wasmiddel eerst alleen voor eigen gebruik, maar in zijn ruime keuken van een tot woning omgebouwd boerderijtje wordt nu iedere week zo'n 200 liter wasmiddel gemaakt. Een met een neutrale geur en voor de liefhebber van een geurtje aan de schone was zijn er ook flessen met 'lavendel' of 'rozemarijn' te krijgen.

"Ik koop grote repen met zeep in uit het Franse Marseille. Daar is de zeep zuiver en bovendien betaalbaar. In Nederland is de prijs zomaar vijfmaal zo hoog en dan kan ik geen betaalbaar wasmiddel meer maken." Gildemacher heeft natuurlijk een geheim recept voor zijn wasmiddel. "Maar de inhoud is vrij simpel: zeep, soda en water en dan in de juiste verhoudingen."

Foto: Omrop Fryslân

Maleisisch eiland Pulao Tioman

Deze zomer waren de Gildemachers op vakantie in Maleisië. Op het eiland Pulao Tioman huurden ze een appartementje. De Britse eigenares vertelde dat het eiland bezig is om een duurzaamheidsslag te maken. Ook vanwege het mooie rifgebied dat het eiland onder water heeft. "Ze gebruikten er al middelen zonder fosfaat. Volgens eigen zeggen konden ze zien dat het rifgebied daar baat bij heeft. Het is een gebied waar je prachtig kunt snorkelen en duiken."

Exporteren is geen optie, dan ben je alle winst qua duurzaamheid alweer kwijt.

Reinier Gildemacher

De Britse vrouw, die getrouwd is met een Maleisische man, heeft de Gildemachers uitgenodigd om in mei volgend jaar langs te komen en de familie te vertellen hoe je zelf wasmiddel kunt maken. "De familie daar heeft een stuk strand in eigen beheer en ze wil graag dat een buitenstaander haar familie kan vertellen hoe belangrijk het is om niet-chemische middelen te gebruiken."

Het wasmiddel van 'De Zeepfabriek' exporteren naar Maleisië vindt Gildemacher geen optie. "Dan ben je alle winst qua duurzaamheid kwijt. Ik wil ze daar graag leren hoe je zelf wasmiddel kunt maken, zodat het milieu daar baat bij heeft. Het gaat mij echt om de natuur."

Trefwoorden: 
zeepfabriek wasmiddel
(Advertentie)
(Advertentie)