Tentoonstelling 'Geraakt' in Earnewâld maakt veel los

24 okt 2018 - 13:48

De tentoonstelling 'Geraakt' in het bezoekerscentrum van Earnewâld ontvangt deze woensdag de 10.000ste bezoeker. Sinds april is er een permanente tentoonstelling over de Lancaster die in de omgeving van het dorp neerstortte in de Tweede Wereldoorlog.

Tentoanstelling 'Geraakt' yn Earnewâld makket soad los

Het was de laatste vlucht van Lancaster R5682 in september 1942. De zeven bemanningsleden stortten neer in de Oude Venen bij Earnewâld. Drie bemanningsleden kwamen om. Vorig jaar is het wrak eindelijk geborgen en in april is de tentoonstelling geopend.

"Dat we nu al zoveel bezoekers hebben, is ver boven verwachting", vertelt Klaas Hoekstra, projectleider. "We hadden gerekend op 10.000 bezoekers over het hele jaar, maar we zijn sinds april open en zitten daar dus nu al op."

Verhaal laten zien en horen

Alles wat is gevonden bij het bergen van het vliegtuig in de Ald Dwinger is in de expositie te zien, net zoals onderdelen van een parachute, een geweerloop, een uniform van een bemanningslid, maar ook verhalen en foto's van de bemanningsleden. "We willen het verhaal van die ene nacht laten horen en zien."

Ook nabestaanden van over de hele wereld weten de tentoonstelling te vinden. Ze komen er speciaal voor uit Canada, Amerika, Engeland en Nieuw-Zeeland.

"Vorige week is Gil Gibbs hier geweest. Ze is de dochter van bemanningslid Neil Mullins. Dat was zeer emotioneel", vertelt Jantine Wiersma van de tentoonstelling. "We zijn bij de plaatsen langs geweest waar haar vader is geland."

Simone Scheffer is in Earnewâld

Tentoanstelling 'Geraakt' yn Earnewâld - Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Indrukwekkend

De expositie maakt het verhaal zichtbaar en tastbaar, ook voor de nieuwe generatie. Ze merken dat kinderen het vaak indrukwekkend vinden.

In de herfstvakantie is de tentoonstelling open.

(Advertentie)
(Advertentie)