Wat zijn de trends dit jaar in het kerstpakket?

Wat zijn de trends dit jaar op het gebied van kerstpakketten? Bij Yokado in Heerenveen zijn ze er al het hele jaar mee bezig.
© ANP
"In januari doen we de inkoop, we gaan naar twee, drie beurzen in Duitsland en Nederland. Dat zijn beurzen die alleen gericht zijn op kerstinkopen", vertelt Aline de Haan van Yokado. "In maart en april komen de goederen binnen die we hebben besteld. Dat gaat niet alleen om food, maar ook om non-food."

Trends: wonen en duurzaamheid

"Het traditionele pakket met eten voor de hele dag doet het nog altijd goed, met artikelen als thee, beschuit, pastei, wijn en chips. Maar dit jaar is duurzaamheid ook populair, met gerecyclede producten. Vooral gemeenten kiezen daarvoor. Bij kerst hoort licht, en dat zijn niet alleen maar kaarsjes, maar tegenwoordig zie je ook lampen voorbijkomen. Woonartikelen zijn echt een trend in het kerstpakket."
© ANP

En wat wil Bauke in zijn pakket hebben?

Marcha is het creatieve brein bij het bedrijf. Met verslaggever Bauke Deelstra loopt ze door de hal om te kijken wat bij hem zou passen. "Deze GoPro-camera lijkt me wel wat voor je. De kleine camera kun je vastmaken op je helm of skibril zodat je kunt filmen wat je doet tijdens het sporten."
Dat lijkt Bauke inderdaad wel wat, maar hij wil ook wat te eten hebben. Er is een pizzahoek, een hoek met Oosters eten en natuurlijk een Friese hoek. In de barbecuehoek vindt Bauke hamburgers. "En doe er dan ook satésaus, pinda's en marshmallows bij", zegt Marscha.

Fries pakket

Vorig jaar had het bedrijf zelfs een speciaal Culturele Hoofdstad-pakket samengesteld, dat ze als enige mochten verkopen.

Budget

Ze merken dat bedrijven steeds meer geld te besteden hebben. "De gemiddelde prijs van een kerstpakket is 45 tot 50 euro." Sommige bedrijven pakken zelfs uit met een pakket van 70 euro.