Smallingerland staat open voor woonwagens bij Drachtstercompagnie

23 okt 2018 - 22:41

De gemeente Smallingerland wil onderzoeken of er ook weer standplaatsen voor woonwagens kunnen komen op het oude woonwagenkamp bij Drachtstercompagnie. Burgemeester en wethouders stellen dat voor als reactie op de actie van een groep jonge woonwagenbewoners, die sinds 9 oktober een deel van het oude woonwagenkamp bezetten.

Der binne altyd twa aksjefierders oanwêzich op it âlde wenweinkamp - Foto: Omrop Fryslân

Gemeente wil huizen bouwen op locatie Vrijburgh

De gemeente had eerder drie locaties op het oog om te dienen als nieuwe standplaatsen. Daar is Drachtstercompagnie nu bijgekomen. Maar de locatie Vrijburgh is afgevallen. Het is volgens de gemeente 'niet haalbaar' om vast te houden aan het tegelijkertijd ontwikkelen van woningbouw, nieuwbouw van een school en nieuwe standplaatsen voor woonwagens 'vanuit het vereiste maatschappelijk draagvlak'.

"Maar het is aan de raad om daar een besluit over te nemen", voegt burgemeester Tom van Mourik van Smallingerland toe. De andere twee locaties die nog in beeld zijn, de Wetterwille en het Fennepark, zijn beide in Drachten. De gemeente had als ambitie om in totaal ongeveer twintig standplaatsen te realiseren, "maar het kunnen er minder worden", zegt de burgemeester.

"Dit valt ons rauw op het dak"

De woordvoerders van de woonwagenbewoners in Smallingerland reageren zeer kritisch op de brief van de gemeente. "Dit valt ons rauw op het dak", zegt woordvoerder Antonio Corpier van de actievoerende woonwagenbewoners. "Het is mooi dat er nu te praten valt over Drachtstercompagnie, maar daarnaast hebben we ook een goede locatie in Drachten zelf nodig. Vrijburgh was de favoriet van onze gemeenschap."

"Dit is discriminerend"

Annie Mirosch is actief bij de landelijke belangenorganisatie Travellers United. Ze noemt de brief van de gemeente Smallingerland 'discriminerend'. "Er wordt weer zonder ons over ons besloten. De gemeente vindt huizen belangrijker dan staanplaatsen voor woonwagens. Waar slaat dat op? Als je dat leest voel je je weer minder, alleen omdat je een andere identiteit hebt." Corpier zegt dat de gemeenschap zich nu voorbereidt op aanvullende acties.

Annie Mirosch en Antonio Corpier over het voorstel van de gemeente

Van Mourik: "Het Rijk moet gemeenten financieel helpen bij het realiseren van standplaatsen"

De gemeente Smallingerland staat ook onder druk van het Rijk om werk te maken van meer standplaatsen voor woonwagens. Burgemeester Van Mourik heeft er moeite mee dat minister Ollongren de woonwagenbewoners vorige week in de Tweede Kamer toezeggingen heeft gedaan, maar niet met geld komt om de gemeenten daarbij te helpen. "De mensen realiseren zich dat niet altijd, maar het maken van standplaatsen voor woonwagenbewoners is duur." Uiterlijk in november gaan burgemeester en wethouders de raad een concreet voorstel doen voor het uitbreiden van het aantal standplaatsen voor woonwagens.

Burgemeester Tom van Mourik van Smallingerland

(advertinsje)
(advertinsje)