Asbest: saneren of het huis plat?

23 okt 2018 - 17:46

Het hele huis plat of de asbestdaken vervangen: in die tweestrijd zitten Hiltje Terpstra en haar man Adryan uit Tzummarum. Ze hebben tweeduizend vierkante meter asbestdak, dat honderdduizend euro kost om te vervangen. Daar komt nog bij dat het kabinet vorige week het besluit nam dat op 31 december 2024 alle asbestdaken, ook dat van Hiltje en Adryan, gesaneerd moeten zijn.

Criminelen

In 2002 hebben Hiltje en Adryan het caravanstallingsbedrijf aan de Kloosterweg overgenomen van de ouders van Hiltje. "Als Hiltjes ouders dit hadden geweten, hadden we het denk ik niet gekocht", zegt ze. Het asbestdak ligt al sinds eind jaren '60 op de loodsen. "Het is toch raar dat in de tijd van de bouw asbestdaken verplicht waren en nu lijkt het bijna alsof we criminelen zijn."

Onmogelijk

Een deel van de loodsen is al gesaneerd, maar wanneer alles gedaan moet worden, is dat voor het stel niet te betalen. "Zoveel levert het stallen van caravans niet op. Zonder een goede subsidieregeling is dit voor ons onmogelijk. Langer wachten is ook geen optie meer. We moeten nu een keuze maken", zegt Hiltje.

Als we dit wisten, hadden we het niet gekocht.

Hiltje Terpstra

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen die zijn opgebouwd uit microscopische vezels. Soms zijn ze niet eens met het oog waar te nemen. Tussen de jaren '40 en '80 wordt het veel gebruikt in de bouw van gebouwen en woningen. Het is sterk, isolerend, brandwerend en ook nog eens goedkoop.

Tegelijkertijd waarschuwt de Nederlandse arbeidsinspectie voor de gezondheidsgevaren die asbest met zich meebrengt. Toch duurt het tot 1993 voordat de verkoop van asbest wordt verboden. In 2015 gaat de Rijksoverheid nog een stap verder met het besluit dat eigenaren tot 2024 de tijd hebben om de daken te vervangen.

Foto: Omrop Fryslân

Nog 80 miljoen m2

De plannen voor het verbod liggen er al een aantal jaar, maar vorige week dinsdag heeft de Tweede Kamer definitief ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. In een artikel van de NOS noemt ze asbest de grootste bedreiging voor de volksgezondheid. Naar schatting is er nog zo'n 80 miljoen vierkante meter aan daken met asbest in Nederland.

Hoeveel asbest er in Fryslân is, is niet bekend. De provincie antwoordt hierop: "Er wordt nog gekeken naar een provinciebrede inventarisatie in Fryslân. De provincie brengt met de Friese gemeenten in kaart hoeveel asbestdaken er zijn, maar hier is op dit moment nog niets concreets over te zeggen."

Asbesthysterie

Hiltje kan het zich niet voorstellen waarom het kabinet met dit totale verbod komt. "De maatregelen die ze nemen, zijn veel te extreem. Als ik onder mijn asbestdaken sta, dan voelt het helemaal niet als gevaarlijk. Zo lang het dak er goed bij ligt, en dat is het geval, begrijp ik niet dat alles er af moet. Het is niet levensgevaarlijk."

In een onderzoek van Crisislab uit 2016 wordt dit ook wel omschreven als asbesthysterie. "Dit is de neiging van bestuurders om na een incident direct maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. Deze maatregelen blijken achteraf regelmatig duur en beperkt effectief te zijn." In het rapport staat ook dat Nederland het strengste asbestbeleid heeft van heel Europa.

Subsidiepotje is leeg

Een deel van dit beleid is het beschikbaar stellen van subsidie. De Tweede Kamer wil daarom een fonds voor particulieren en bedrijven oprichten, waarmee ze de sanering van hun dak kunnen betalen.

In Fryslân was er al een subsidieregeling: 'Asbest eraf, Postcoderoos erop'. Die actie houdt in dat een eigenaar zijn dak beschikbaar stelt voor een lokale energiecoöperatie. Door de regeling komen alleen eigenaren van agrarische bedrijven in aanmerking voor 4,50 euro per vierkante meter asbest. Er was in totaal 150.000 euro voor deze regeling beschikbaar, maar dat is inmiddels op.

Trefwoorden: 
asbest dak asbestdak
(advertinsje)
(advertinsje)