Gezondheidscentrum in Franeker test kinderen op vergroeiing in rug

Gezondheidscentrum Het Want in Franeker begint dinsdag met het screenen van kinderen op scoliose. Scoliose is een verkromming aan de ruggengraat en wordt sinds een aantal jaar niet meer getest bij basisschoolkinderen uit groep 7. Het gezondheidscentrum vindt het belangrijk dat de kinderen wel worden getest, omdat de aandoening op steeds latere leeftijd wordt ontdekt.
rêchbonke © ANP
Scoliose kan leiden tot operaties en gezondheidsschade voor meestal nog jonge patiënten. Mogelijke gevolgen van scoliose zijn bijvoorbeeld pijnklachten, ademhalingsproblemen of vermoeidheid. Het Want voert de testen gratis uit voor kinderen uit groep 7 en hoger.
Siebren Wielinga van Het Want weet niet waarom het screenen op scoliose op scholen is gestopt. "Op dit moment lees je veel over scoliose in de media", zegt Wielinga. "Wat ik lees is dat bepaalde testen onvoldoende informatie geven en dat het per kind verschilt wanneer je goed scoliose kunt vaststellen. Ook heb ik gelezen dat artsen steeds minder tijd hebben om onderzoek te doen en dat er mogelijk sprake is van een financiële reden om geen onderzoek meer te doen."
"Hoe het ook zij, wij vinden dat scoliose tijdig ontdekt zou moeten worden en willen daar onze bijdrage aan leveren. Dit doen we niet alleen. We gaan daar de huisarts bij betrekken, omdat de huisarts de definitieve vaststelling doet en een mogelijke vervolg behandeling in werking kan zetten."
Wanneer er het vermoeden bestaat van scoliose wordt er een verwijzing naar de huisarts meegegeven. "Het blijft altijd de keuze van de patiënt wat hij of zij daar mee doet", besluit Wielinga.

Specifieke metingen

Het gezondheidscentrum vindt het belangrijk dat kinderen worden onderzocht, omdat de aandoening voor vergroeiing kan zorgen. Ze stellen hun centrum deze week daarom open op dinsdag, donderdag en vrijdag. Een kindertherapeut zal bij de screening specifieke metingen doen.
Siebren Wielinga van gezondheidscentrum Het Want
Scoliose is Grieks voor 'verkromming'. De ruggengraat kan krom groeien en soms naar één kant buigen. waardoor er een bocht ontstaat. Daarnaast kan er een verdraaiing van de wervels ontstaan.
Scoliose bij jonge kinderen hoeft niet voor pijn te zorgen, maar de bocht kan wel toenemen. Er kunnen dan klachten komen zoals rugpijn of ademhalingsproblemen.