Pachters en landeigenaren vechten doorsteek zomerdijk aan vanwege gevaar voor overstroming

22 okt 2018 - 20:44

Het doorsteken van de zomerdijk bij het nieuwe gemaal Vijfhuizen bij Hallum is onverantwoord. Dat zeggen de pachters en landeigenaren van het land achter de zeedijk maandag tegen de rechter in Leeuwarden.

Seedyk Hallum - Foto: Google StreetView

Ze vinden dat de dijk niet stabiel genoeg is, dat de grasmat niet sterk genoeg is en dat de samenstelling van de dijk niet deugt. De pachters en landeigenaren zijn bang voor overstromingen als er een doorsteek komt. De gebruikers van de grond spanden een kort geding aan om de doorsteek voor een verbinding met de zee te voorkomen. De rechter doet over een week uitspraak.

De uitvoerders van het project zijn Wetterskip Fryslân en It Fryske Gea. Het gemaal Vijfhuizen is bedoeld voor een betere afvoer van overbodig water bij zware regenval. Daarnaast zorgt het gemaal voor de overgang van zoet naar zout water, waardoor bepaalde vissoorten uit de zee toegang krijgen naar het binnenwater.

Het Wetterskip en It Fryske Gea vinden dat er genoeg onderzocht is en dat de doorsteek veilig is. "Voor dit onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van het waterschap en It Fryske Gea, is uitgegaan van verkeerde meetgegevens", zegt de advocaat van de pachters en de landeigenaren. "De metingen kloppen dan ook niet, waardoor de aanleg niet goed is gebeurd", zegt ze.

De verbinding met de zee zou vorige woensdag al gedaan zijn. Dat is nu, in afwachting van de uitspraak van de rechter, uitgesteld. De grondgebruikers eisen een verbod op het doorsteken van de Lontkade tot en met tenminste 1 oktober 2019. In die tijd moet worden onderzocht wanneer de doorsteek wel veilig kan worden gedaan. Dat moet een onafhankelijk onderzoek zijn.

(Advertentie)
(Advertentie)