Opleidingen en bedrijven krijgen geld om zelfdenkende vakmensen op te leiden

22 okt 2018 - 15:02

Geen brave werknemers zonder eigen initiatief, maar zelfdenkende, flexibele en mobiele vakmensen. Daar moeten opleiders en bedrijven naar toe. Er is landelijk een kleine acht miljoen euro beschikbaar gesteld voor opleidingen.

Nordwin College - Foto: Omrop Fryslân

Eén miljoen euro daarvan gaat na een samenwerkingsproject tussen mbo-opleidingen Nordwin en het Friesland College en zeven bedrijven, zoals FrieslandCampina en Douwe Egberts.

De arbeidsmarkt is dynamischer geworden door krimp en groeisectoren. Bedrijven en scholen zullen daar hun beleid op moeten aanpassen. Het aantal mbo-studenten neemt af. Daardoor zullen werknemers vaker verschillende rollen krijgen en is een nieuw soort vakmanschap nodig. Medewerkers van bedrijven moeten meer regie krijgen op hun eigen ontwikkeling.

Friesland Campina - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

In deze verandering zullen bedrijven een omslag in denken moeten maken zoals ook de mbo-opleidingen dat moeten. De één miljoen euro zal worden gestoken in de ontwikkeling van deze nieuwe vorm van organisaties. Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is daarbij van groot belang.

In een periode van vier jaar zullen visies worden bedacht en in bedrijven komen er pilots, met de bedoeling nieuwe werkvormen te krijgen in een lerende werkomgeving.

Peter Ferwerda van Nordwin

(advertinsje)
(advertinsje)