Actievoerders op woonwagenkamp beginnen online petitie

20 okt 2018 - 11:24

Het oude woonwagenkamp van Drachtstercompagnie bevalt de mensen die dat kamp sinds 9 oktober bezetten zo goed dat ze er graag permanent willen blijven. De woonwagenbewoners zijn daarom een online petitie begonnen.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Die staat nog maar net online, maar is al honderden keren ondertekend. De vier actievoerders op het kamp zijn met die actie begonnen, omdat in Drachten dringend behoefte is aan nieuwe staanplaatsen. In Drachtster woonwijken zijn die moeilijk te vinden, ook vanwege verzet van de burgerbevolking.

Door het oude kamp aan de Kromme Wyk weer geschikt te maken kan de gemeente Smallingerland het probleem in een keer oplossen, zegt woordvoerder Antonio Corpier.

Kritiek in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer kregen de woonwagenbewoners donderdag van sommige partijen het verwijt dat ze bezig zijn met 'kraakacties' of zelfs met 'landjepik'. Antonio Corpier is het oneens met die kritiek. "Er zijn al heel lang geen staanplaatsen bijgekomen in Smallingerland, terwijl het aantal huizen enorm is gegroeid. Onze actie hier wordt door de gemeente gedoogd."

De actievoerders krijgen volgens eigen zeggen met name positieve reacties op hun actie, ook uit het dorp Drachtstercompagnie. Het is de actievoerders erom te doen om voldoende standplaatsen te krijgen voor de jongere generatie, die nu vaak jaren op een wachtlist staat.

Woordvoerder Antonio Corpier van de woonwagenbewoners

De actievoerders van het woonwagenkamp hebben volgende week dinsdag weer overleg met de gemeente Smallingerland. De woonwagenbewoners voelen zich gesteund door minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Die heeft donderdag in de Tweede Kamer gezegd dat de gemeenten moeten opschieten met het realiseren van nieuwe staanplaatsen. Woonwagenbewoners hebben in principe net zoveel recht op een staanplaats als andere mensen op een huis, voegde ze eraan toe.

Bloemen en bonbons

Het leverde de minister van Binnenlandse Zaken bossen bloemen en bonbons op van blije woonwagenbewoners op de publieke tribune. De minister voegde er wel aan toe dat haar oproep aan de gemeenten geen vrijbrief betekent voor de bewoners om zelf maar een plek te bezetten als het ze te lang duurt.

Der binne op syn minst altiten twa bewenners oanwêzich op it âlde kamp oan de Kromme Wyk - Foto: Omrop Fryslân

Goed overleg

Yntze de Vries van de ELP in de raad van Smallingerland voelt wel iets voor de suggestie van de woonwagenbewoners om ook mogelijke locaties in het buitengebied te onderzoeken, als dat maar gebeurt in goed overleg met de omwonenden.

"Van mij hoeven niet alle standplaatsen in Drachten te komen. Ik kan me goed voorstellen dat de woonwagenbewoners willen dat er iets gebeurt, want ze wachten al heel lang."

De ELP voelt echter niet voor het inrichten van een 'grootschalig kamp' zoals het kamp aan de Kromme Wyk dat 25 jaar geleden was.

Foto: Omrop Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)