Omrop TIP: Het oneindige zoeken

In drie delen vertelt de Fryslân DOK documentaire 'Sykje sûnder ein' het verhaal van kunstenaar M.C. Escher. Persoonlijke documenten, zoals brieven en dagboeken, geven een beeld van wie hij was, wat hij dacht, voelde en waar hij naar op zoek was.

Film door de ogen van Escher

"Ik vrees dat er maar één persoon in de wereld is die een film kan maken over mijn printen: ikzelf", zo schreef de in Leeuwarden geboren kunstenaar M.C. Escher ooit. Filmmaker Robin Lutz nam die opmerking als uitgangspunt voor zijn documentaire over het leven en werk van de wereldberoemde graficus.

Weigerde zichzelf kunstenaar te noemen

Hij laat Escher aan de hand van brieven, dagboeknotities en andere teksten zelf het verhaal vertellen. Aangevuld met driedimensionale animatie, unieke archiefbeelden van de kunstenaar zelf, foto's en verhalen van zijn kinderen en bewonderaar Graham Nash, geeft dat een heel nieuw beeld van de man die een leven lang zoekende bleef en weigerde om zichzelf kunstenaar te noemen.
M.C. Escher © Omrop Fryslân
De Fryslân DOK documentaire 'He oneindige zoeken' is de komende zondagen, vanaf 21 oktober, in drie delen te zien bij Omrop Fryslân op televisie. Het programma wordt vanaf 17.00 uur elk uur uitgezonden.