Gemeente Leeuwarden over nieuw Cambuurstadion: "We geven de moed niet op"

19 okt 2018 - 16:18

De gemeente Leeuwarden geeft de moed voor het nieuwe Cambuurstadion niet op, ook al stapt Friese Poort uit de plannen. Dat zei verantwoordelijk wethouder Henk Deinum van de gemeente Leeuwarden vrijdagmiddag op een persconferentie. "We hopen dat we door kunnen", zei Deinum. "Maar op dit moment kunnen we er verder niets over zeggen."

Het besluit van ROC Friese Poort kwam voor wethouder Deinum als donderslag bij heldere hemel. Hij zegt dat de school het besluit heeft genomen zonder overleg met een van de andere partijen. "We zijn vreselijk geschrokken", zei Deinum.

Oneens over afspraken tijdelijke huisvesting

Friese Poort wil in 2020 uit de huidige huisvesting aan de Wilaarderburen vertrekken, want dat gebouw is flink verouderd. De uiterste deadline was 1 juli 2021. Omdat de bouw van het nieuwe stadion, waar ROC Friese Poort 7500 vierkante meter zou huren, steeds werd uitgesteld, was tijdelijke huisvesting nodig.

Friese Poort wilde dat de gemeente een overeenkomst zou tekenen om de huurkosten voor haar rekening te nemen. Wethouder Deinum zegt dat de gemeente nooit heeft beloofd om mee te betalen aan de tijdelijke huisvesting, maar slechts mee zou denken over een oplossing.

"We hebben verschillende interpretaties van de afspraken", zei Deinum. "Zij zeggen dat we iets hebben beloofd, wij zeggen van niet." Volgens Deinum zouden de kosten van tijdelijke huisvesting moeten komen uit de bestaande 'businesscase', en niet betaald moeten worden door de gemeente.

Belangrijk voor financiering

Het oorspronkelijke plan was dat het stadion op 1 juli 2020 klaar zou zijn. Begin dit jaar werd duidelijk dat dat niet haalbaar was.

Omdat Friese Poort in het nieuwe stadion 7500 vierkante meter zou huren, was de ROC een belangrijke partij om de financiering rond te krijgen.

Vertrouwen Friese Poort beschadigd

Vrijdagochtend maakte ROC Friese Poort bekend dat het uit de plannen voor het nieuwe Cambuurstadion stapt. De scholengemeenschap zegt dat de gemeente Leeuwarden afspraken niet nakomt. De gemeente zou vervangende huisvesting voor ROC Friese Poort betalen, maar daarop zijn de wethouders deze week teruggekomen, schrijft ROC Friese Poort. Daarop is het vertrouwen van de school beschadigd en trekken ze zich terug uit het hele project.

Geen reactie Friese Poort

ROC Friese Poort wil eerst niet reageren op wat er op de persconferentie gezegd is.

(advertinsje)
(advertinsje)