Bijna tachtig diersoorten gevonden in zeegat tussen Terschelling en Ameland

19 okt 2018 - 08:34

Het is druk onder water in het Amelander Gat tussen Terschelling en Ameland. Rijkswaterstaat heeft in dat zeegat dit jaar maar liefst 78 verschillende diersoorten aangetroffen; van vissen tot en met zoogdieren.

Het laatste stukje Terschelling met Ameland verderop in beeld. Daar tussenin ligt het Amelander Gat. - Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân

Marien bioloog Cor Schipper van Rijkswaterstaat zegt dat het aantal in het zeegat hoger ligt dan dat in de Noordzee. Volgens hem komt dat doordat er in het zeegat heel diepe geulen zitten, maar ook ondiepe gedeelten. Daardoor zoekt elke soort zijn eigen leefgebied op.

Marien bioloog Cor Schipper van Rijkswaterstaat

De zoektocht naar soorten is onderdeel van een veel groter onderzoek naar de gevolgen van het storten van zand in zee om de kust te versterken. Zandsuppletie heet dat en dat gebeurt al jaren. Wetenschappers hebben de eerste resultaten van het onderzoek deze week met elkaar besproken.

Foto: Omrop Fryslân, Geertrui Visser

Het onderzoek waarbij de 78 soorten zijn gevonden, werd afgelopen voorjaar uitgevoerd. Daarna is er veel zand gestort en in januari 2019 zullen onderzoekers bekijken wat de gevolgen daarvan zijn. Ze hebben de afgelopen maanden wel nagedacht over wat er kan gebeuren.

Ze hebben niet alleen gegevens gebruikt uit het onderzoek van afgelopen voorjaar. Voor andere onderzoeken worden bijvoorbeeld zeehonden en -vogels met zendertjes gevolgd en dat levert ook informatie op. Uiteindelijk leven al die soorten onder en boven water niet apart van elkaar, maar kan de ene niet zonder de andere bestaan. De ene soort is bijvoorbeeld voedsel voor de andere soort.

(Advertentie)
(Advertentie)