Geothermiecentrale niet bij WTC, maar bij Overijsselselaan

18 okt 2018 - 22:22

De bouw van de geometriecentrale (aardwarmte) bij het WTC in Leeuwarden is van de baan. Dat betekent echter niet dat het project er helemaal niet komt. Volgens Jan Haakma van initiatiefnemer bouwbedrijf Dijkstra Draisma blijkt uit een nieuw geologisch onderzoek dat een locatie in Leeuwarden-zuid bij de Overijsselselaan geschikter is. Het warme water dat nodig is voor de centrale is daar gemakkelijker op te pompen.

Geotermysintrale net by WTC, mar by Oeriselseleane

Als alles goed gaat, start de bouw van de centrale eind 2019. In 2020 zou de eerste energie geleverd moeten worden. Het leveringsgebied is erg groot: van de wijk Nijlân via Leeuwarden-west tot aan Bilgaard.

Ook de geplande nieuwbouw in het WTC-gebied en het nieuwe Cambuurstadion kunnen op het net worden aangesloten. Maar voor een sluitende exploitatie is dat volgens Haakma geen noodzaak.

Ruim 70 miljoen subsidie

De totale investering in het project bedraagt zo'n 25 miljoen euro. Voor de eerste vijftien jaar is een SDE-subsidie beschikbaar van ruim 70 miljoen euro. SDE staat voor Subsidie Duurzame Energie. Na die eerste vijftien jaar moet het project zichzelf kunnen voorzien.

Met geothermie wordt warm water van grote diepte opgepompt om huizen en andere gebouwen te verwarmen. Een geothermiecentrale is belangrijk om de overstap te kunnen maken van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.

Jan Haakma over de Geothermiecentrale

(Advertentie)
(Advertentie)