Minister: lawaai 'belevingsvlucht' niet ongebruikelijk hoog

18 okt 2018 - 20:55

Het geluid dat gemeten is bij de zogenoemde 'belevingsvluchten' vanaf Lelystad Airport was hoger dan vooraf was berekend. Dat gaf minister Cora van Nieuwenhuizen donderdag toe in de Tweede Kamer. Toch hoeft er volgens haar geen nieuwe milieueffectreportage te komen. Volgens de minister was het verschil niet ongebruikelijk hoog en bleef het gemeten geluid binnen de toegestane marges.

Foto: ANP

Er waren op 30 mei, tijdens de testvlucht, twintig meetpunten op de grond, in het noorden en oosten van Nederland. Op bijna al die punten ging het geluidsniveau flink voorbij het maximum. Het doel van de testvlucht was dat bewoners van de gebieden onder de vliegroutes het geluid van een vliegtuig in hun eigen omgeving konden ervaren.

Van Nieuwenhuizen: verschil niet vreemd

Dat er een verschil was, is niet vreemd, zegt Van Nieuwenhuizen. De testvluchten werden gedaan met een en hetzelfde type toestel onder stabiele weersomstandigheden. In de berekeningen ging het om verschillende vliegtuigen en veranderlijk weer.

Dit is pure misleiding

Rob de Wind van Laagvliegroutes NEE

Tegenstanders van Lelystad Airport waren geschokt door de metingen. Ze zijn er zeer ontevreden over dat de minister het extra lawaai normaal vindt. "De minister wil het vertrouwen van de burger terugwinnen, maar ze krijgt het vertrouwen op deze manier juist niet!", zegt Rob de Wind van actiegroep Laagvliegroutes NEE. "Het vliegtuig van de belevingsvlucht had geen passagiers aan boord en geen bagage. Dus produceerde het veel minder geluid dan een normale beladen kist. Dit is pure misleiding."

Toch is het de opzet dat het vliegveld in 2020 geopend wordt. Hoe wil de actiegroep proberen dat te stoppen? "De Regiegroep, opgezet door de minister, heeft aangegeven dat eerst het luchtruim heringedeeld moet worden, voordat Lelystad Airport wordt geopend. Daar zijn wij het mee eens", zegt De Wind.

De Wind komt nog met een oproep aan de minister: "Eerlijkheid duurt het langst. We proberen op een eerlijke manier de mensen voor te lichten. Ik wil ervoor pleiten dat het ministerie ook eerlijk gaat zijn naar de miljoen mensen die in het gebied wonen."

Rob de Wind van Laagvliegroutes NEE

(advertinsje)
(advertinsje)