VIDEO: Joop Mulder geeft nieuwe 'Bosatlas van de Wadden' een 8,5

17 okt 2018 - 19:33

Bosatlas van de Wadden

Honderden kaarten, illustraties en foto's staan in het nieuwe boek De Bosatlas van de Wadden. Terschellinger Joop Mulder van Sense of Place bespreekt het boek, dat donderdag wordt gepresenteerd.

De bosatlas van de Wadden - Foto: Omrop Fryslân, Peter Ijkema

Er zijn bij elkaar 31 Bosatlassen. Fryslân heeft er nu twee: van de provincie zelf en nu dus ook van de Wadden.

Joop Mulder is enthousiast over de uitgave. Hij geeft het boek een 8,5. Hij vindt dat eb en vloed er mooi in staan. De terpen en wierden komen erin voor, maar ook de dialecten in het gebied. "Moet je zien hoeveel erfgoedmonumenten er zijn, waanzinnig veel. Wat moeten al die toeristen in Amsterdam, laat ze hier komen en lekker op de fiets stappen!"

Hij mist echter nog wel iets: de betekenis van mensen. En de atlas gaat grotendeels over de Nederlandse Wadden, niet genoeg over de Duitse en Deense eilanden. En hij mist de kritische noot bij de Afsluitdijk, die als icoon van waterbeheer wordt gezien. "Maar ze vergeten dat het een ecologisch ramp is, waardoor slibt de Waddenzee dicht."

De presentatie van het boek is donderdag. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan de directeur van de Waddenvereniging, Lutz Jacobi.

(Advertentie)
(Advertentie)