Incident zette vaart achter restauratie brug Ezumazijl

17 okt 2018 - 18:17

Er had een ongeluk kunnen gebeuren bij de brug van Ezumazijl afgelopen zomer. Dat werd woensdag duidelijk bij de reparatie van de monumentale brug. Door de droogte afgelopen zomer ontstonden er problemen.

Ynsidint sette faasje efter restauraasje brêge Eazumasyl

"Er zit een contragewicht bovenin de brug. Het brugdek houdt de brug dan in evenwicht als die opengaat. Door het warme weer en te weinig neerslag was het brugdek uitgedroogd en veel lichter geworden, terwijl het contragewicht zwaarder was", zegt Gerrit Bouma van Stichting Waterschapserfgoed.

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Er had volgens Bouma een ernstig ongeluk kunnen gebeuren, want er stonden mensen te wachten bij de brug. "Bij het opendraaien van de brug ging hij over het kantelpunt heen. De brugwachter kon hem niet meer houden en de brug klapte open", weet Bouma. "Dat ging allemaal net goed, gelukkig."

Daarna is er zo snel mogelijk actie ondernomen om meer vaart te zetten achter de plannen voor restauratie van de 117 jaar oude brug. Die brengt mensen op de Esonbuorren over de Suderie die uitkomt in het Lauwersmeer.

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Mannen van Staal is woensdag begonnen met het verwijderen van de brug. Die wordt gedurende de hele winter opgeknapt. Volgend voorjaar moet de brug klaar zijn.

(Advertentie)
(Advertentie)