FNP is bezorgd over vervallen huis waar Waling Dykstra woonde

De FNP in Provinciale Staten stelt schriftelijke vragen over het voormalige huisje van de Friese schrijver Waling Dykstra in Holwerd. De kleine woning staat al een hele tijd te koop en raakt steeds meer in verval.
© Syds Wiersma
Vanuit de gemeenschap van Holwerd zijn er al plannen geweest om het huisje aan de Hegebuorren 8 te behouden. Er staat echter een vraagprijs op van bijna 80.000 euro. Dat bedrag zou te hoog zijn.
Van Gedeputeerde Staten wil de FNP-fractie weten hoe de provincie vanuit cultureel oogpunt naar de woning van de in 1914 overleden schrijver kijkt.
De fractie vraagt zich ook af of de provincie misschien kan helpen om de onderhandelingen over verkoop uit de impasse te halen.
Schrijver en voordrager Waling Gerrits Dykstra werd in 1821 geboren in Vrouwenparochie. Hij moest het bakkersvak leren, om het bedrijf van zijn vader over te nemen, maar hij was meer geïnteresseerd in literatuur. Hij werd bekend tussen 1860 en 1885. 's Winters was hij bijna elke avond ergens in de provincie om voordrachten te geven in het Fries. In 1914 overleed Waling Dykstra in Holwerd, op 92-jarige leeftijd.